Selasa, 20 Oktober 2020 | 12:47pm
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump. - Foto EPA
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump. - Foto EPA

Trump keluarkan Sudan daripada senarai penaja keganasan

WASHINGTON: Presiden Donald Trump semalam berkata, akan mengeluarkan Sudan daripada senarai Penaja Keganasan, selepas negara itu membayar AS$335 juta (RM1.4 bilion) kepada mangsa terdiri rakyat Amerika, lapor agensi berita Xinhua.

"Berita HEBAT! Kerajaan baharu Sudan, sudah membuat kemajuan besar, bersetuju membayar AS$335 JUTA kepada keluarga Amerika yang menjadi mangsa pengganas. Akhirnya, KEADILAN untuk orang Amerika dan langkah BESAR untuk Sudan!," kata Trump di akaun Twitternya.

Memetik pegawai Amerika Syarikat (AS), mengeluarkan Sudan daripada senarai itu membuka jalan kepada pemulihan hubungan antara negara Arab dan Israel, yang menurut Trump sebagai satu lagi pencapaian dasar luarnya menjelang pilihan raya presiden tidak lama lagi.

Perdana Menteri Sudan, Abdalla Hamdok, pada Ogos mendesak pentadbiran AS mengeluarkan negara itu daripada senarai berkenaan.

Pada 1993, AS menyenaraikan Sudan sebagai antara negara menaja keganasan.

Sejak bekas Presiden Sudan, Omar al-Bashir, digulingkan pada April 2019, hubungan antara Khartoum dan Washington dilihat semakin pulih walaupun terdapat banyak isu belum selesai. - BERNAMA

Berita Harian X