Isnin, 1 Jun 2020 | 6:33am
 Foto diambil pada 20 Mei 2020 yang menunjukkan hydroxychloroquine dijual di Rock Canyon Pharmacy di Provo, Utah. - AFP
Foto diambil pada 20 Mei 2020 yang menunjukkan hydroxychloroquine dijual di Rock Canyon Pharmacy di Provo, Utah. - AFP

COVID-19: AS hantar 2 juta dos ubat yang belum terbukti ke Brazil

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) menghantar dua juta dos ubat antimalaria, hydroxychloroquine (HCQ) ke Brazil untuk melawan COVID-19, kata Rumah Putih walaupun ubat itu belum terbukti berkesan melawan coronavirus.

"HCQ akan digunakan sebagai profilaksis untuk membantu jururawat, doktor, dan profesional penjagaan kesihatan Brazil daripada serangan virus berkenaan. Ia juga akan digunakan sebagai terapi untuk merawat warga Brazil yang dijangkiti," kata satu kenyataan.

Dikatakan AS juga akan segera menghantar 1,000 ventilator ke Brazil, lokasi pusat wabak Amerika Selatan dengan hampir 500,000 kes yang disahkan.

"Kami juga mengumumkan usaha penyelidikan bersama antara AS-Brazil yang akan merangkumi ujian klinikal terkawal secara rawak," tambahnya.

Presiden Donald Trump, antara pemimpin yang dikatakan berminat dengan HCQ, ubat yang telah digunakan untuk merawat malaria selama beberapa dekad serta gangguan autoimun lupus dan rheumatoid arthritis.

Sebelum ini,Trumph mengatakan beliau sendiri mengambilnya dengan harapan dapat mengelakkan jangkitan virus.

Tiada bukti daripada percubaan terkawal secara rawak (RCT) - yang dianggap sebagai standard penyelidikan klinikal - untuk HCQ digunakan sama ada untuk merawat atau mencegah COVID-19.

Terdapat juga kebimbangan bahawa ia sebenarnya boleh memburukkan penyembuhan pesakit coronavirus.

Sebuah makalah diterbitkan dalam The Lancet minggu lalu menyimpulkan bahawa merawat orang yang menghidap COVID-19 dengan hidroksiklorokuin dan sebatian klorokuin yang berkaitan bukan hanya tidak membantu, malah mungkin meningkatkan risiko jantung dan kematian yang tidak normal.

Kajian itu bukan RCT, dan lebih 100 doktor dan saintis sejak itu mempersoalkan ketepatan pangkalan data hospital yang disandarkan untuk membuat kesimpulan.

HCQ telah diberikan kebenaran penggunaan kecemasan untuk COVID-19 di AS untuk pesakit yang berada di bawah pemantauan jantung.

Pentadbiran Makanan dan Dadah telah meminta doktor untuk tidak menetapkannya secara meluas atau di luar beberapa ujian klinikal yang sedang dijalankan.

Seperti Trump, Presiden Brazil, Jair Bolsonaro adalah penyokong HCQ dan telah memecat dua menteri kesihatan yang tidak sependapat dengannya.

AS telah kehilangan lebih 106,000 rakyat akibat virus itu, negara tertinggi yang mencatatkan jumlah kematian.

Minggu lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengatakan pihaknya menghentikan sementara ujian HCQ untuk COVID-19 atas masalah keselamatan yang semakin meningkat, termasuk yang dikemukakan dalam The Lancet. - AFP

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X