Sabtu, 6 Julai 2019 | 9:03am
DUTA AS ke Pertubuhan Antarabangsa di Vienna, Jackie Wolcott.
DUTA AS ke Pertubuhan Antarabangsa di Vienna, Jackie Wolcott.

AS panggil mesyuarat tergempar PBB isu nuklear Iran

VIENNA: Amerika Syarikat (AS) memanggil satu mesyuarat tergempar membabitkan pemantau nuklear, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), untuk membincangkan isu Iran, kata wakil khas AS ke agensi berkenaan semalam selepas Tehran melanggar perjanjian nuklear dengan kuasa besar pada 2015.

Mana-mana Lembaga Gabenor daripada 35 negara ahli, boleh memanggil mesyuarat itu dan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) mengesahkan mesyuarat itu akan berlangsung pada Rabu, jam 2.30 petang (waktu tempatan).

Ia dibuat selepas IAEA mendakwa bahawa Iran sudah melepasi stok maksimum pengayaan uranium yang dibenarkan di bawah perjanjian itu.

“Hari ini, duta AS ke Pertubuhan Antarabangsa di Vienna, Jackie Wolcott meminta satu mesyuarat khas Lembaga dipanggil untuk membincangkan laporan terbaru Ketua Pengarah IAEA berhubung program nuklear rejim Iran,” kata wakil AS itu dalam satu kenyataan.

“Rejim Iran perlu dipertanggungjawabkan.”

IAEA bertanggungjawab mengesahkan sekatan ke atas aktiviti nuklear Iran yang dikenakan di bawah perjanjian itu, yang turut menarik balik sekatan antarabangsa terhadap Tehran.

Selain Iran dan AS, pakatan perjanjian nuklear 2015 turut disertai Russia, China, Perancis, Britain dan Jerman.

Semua lima negara terbabit sedang berusaha untuk meneruskan perjanjian berkenaan. - Reuters

Berita Harian X