Sabtu, 4 Mei 2024 | 5:43pm
Anggota Palang Merah Kenya terbabit dalam usaha menyelamat. - Foto AFP
Anggota Palang Merah Kenya terbabit dalam usaha menyelamat. - Foto AFP

Kenya dan Tanzania dilanda banjir ketika taufan semakin hampir

NAIROBI: Kenya dan Tanzania berada dalam keadaan berjaga-jaga mulai hari ini susulan amaran cuaca yang menyatakan taufan sedang menuju ke arah pantai Lautan Hindi.

Sebelum ini hampir 400 orang maut di Afrika Timur dan puluhan ribu kehilangan tempat tinggal dalam beberapa minggu kebelakangan ini akibat banjir dan tanah runtuh yang melanda memusnahkan rumah, jalan raya dan jambatan.

Presiden Kenya, William Ruto semalam berkata, ramalan cuaca itu mengerikan dan menangguhkan pembukaan semula sekolah ketika negara itu bersiap sedia menghadapi taufan pertamanya.

Siklon Tropika Hidaya dijangka mendarat pada hujung minggu di pantai Kenya dan Tanzania.

Ruto berkata, ribut itu diramalkan menyebabkan hujan lebat, angin kencang dan ombak kuat dan berbahaya.

Menurut data kerajaan, seramai 210 orang telah meninggal dunia di Kenya akibat insiden berkaitan banjir dan hampir 100 orang hilang manakala 165,000 telah terpaksa meninggalkan rumah mereka.

"Tiada sudut negara kita telah terlepas daripada malapetaka ini.

"Malangnya, kami jangka ini bukan tempoh berbahaya yang terakhir," kata Ruto.

Jabatan Pertemuan Kenya berkata, Taufan Hidaya dijangka melanda kawasan pantai dengan angin kencang melepasi kelajuan 40 knot dan ombak laut melebihi ketinggian dua meter.

Semalam, kementerian dalam negeri telah mengarahkan sesiapa yang tinggal berdekatan dengan sungai atau empangan utama untuk meninggalkan kawasan itu dalam tempoh 24 jam atau berdepan pengosongan wajib demi keselamatan mereka.

Kerajaan memberi amaran 178 empangan dan takungan air telah penuh atau hampir penuh dan mungkin melimpah, menimbulkan risiko kepada orang ramai di kawasan sekitar.

Ahli politik pembangkang dan kumpulan pelobi menuduh kerajaan tidak bersedia dan lambat bertindak balas walaupun diberi amaran cuaca.

Menurut Pusat Ramalan dan Aplikasi Iklim untuk blok perdagangan Afrika Timur IGAD, Taufan Hidaya akan memuncak pada tiupan 165 kilometer sejam apabila ia mendarat di Tanzania hari ini.

Musim taufan di barat daya Lautan Hindi biasanya berlangsung dari November hingga April, dan terdapat kira-kira 12 sistem ribut setiap tahun.

Pihak Berkuasa Meteorologi Tanzania dalam satu kenyataan yang disiarkan di X hari ini berkata, taufan itu berada kira-kira 125 kilometer dari bandar utama Dar es Salaam lewat semalam, menyebabkan angin kencang dan hujan lebat di beberapa kawasan pantai.

Jabatan itu menasihatkan orang yang tinggal di kawasan yang terdedah kepada risiko dan mereka yang terbabit dalam aktiviti marin supaya mengambil langkah berjaga-jaga maksimum.

Sekurang-kurangnya 155 orang telah terkorban di Tanzania akibat banjir dan tanah runtuh yang telah memusnahkan tanaman dan menelan rumah.

Afrika Timur sangat terdedah kepada perubahan iklim dan hujan tahun ini telah diperkuatkan oleh corak cuaca El Nino, fenomena iklim yang berlaku secara semula jadi yang biasanya dikaitkan dengan peningkatan haba di seluruh dunia yang membawa kepada kemarau di beberapa bahagian dunia dan hujan lebat di tempat lain.

"Hujan yang lebih lebat daripada biasa juga telah meragut sekurang-kurangnya 29 nyawa di Burundi dan menyebabkan puluhan ribu orang kehilangan tempat tinggal sejak September," kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Agensi pelarian PBB UNCHR berkata ia bimbang khususnya tentang beribu-ribu pelarian yang telah dipindahkan di Burundi, Kenya, Somalia dan Tanzania.

"(Mereka) terpaksa melarikan diri sekali lagi untuk nyawa mereka selepas rumah mereka dihanyutkan," kata jurucakap UNHCR, Olga Sarrado Mur, semalam.

Akhir tahun lalu, lebih 300 orang maut dalam bencana hujan lebat dan banjir di Ethiopia, Kenya dan Somalia, pada masa yang sama wilayah itu sedang cuba pulih daripada kemarau terburuk dalam empat dekad. - AFP

Berita Harian X