Ahad, 7 April 2024 | 9:40pm
Perang Sudan secara praktikal telah memusnahkan infrastrukturnya yang sudah rapuh dan mendorongnya ke ambang kebuluran. - Foto REUTERS
Perang Sudan secara praktikal telah memusnahkan infrastrukturnya yang sudah rapuh dan mendorongnya ke ambang kebuluran. - Foto REUTERS

Serangan separa tentera di Sudan, 20 terbunuh

KHARTOUM: Pasukan separa tentera Sudan telah membunuh sekurang-kurangnya 20 orang dalam serangan ke atas sebuah kampung di selatan ibu negara Khartoum, kata jawatankuasa aktivis tempatan hari ini.

Pasukan Sokongan Pantas (RSF) menyerang kampung Um Adam yang terletak 150 kilometer (km) di selatan bandar itu pada Sabtu, kata satu kenyataan daripada jawatankuasa penentangan tempatan, salah satu daripada banyak kumpulan pro-demokrasi yang menyelaraskan bantuan.

Perang Sudan antara tentera, di bawah ketua tentera Abdel Fattah al-Burhan, dan RSF, yang dipimpin oleh bekas timbalannya Mohamed Hamdan Daglo, bermula 15 April lalu.

Beribu-ribu orang telah terbunuh, termasuk sehingga 15,000 di sebuah bandar di wilayah Darfur yang dilanda perang, menurut pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Peperangan itu juga telah menyebabkan lebih 8.5 juta orang kehilangan tempat tinggal, hampir memusnahkan infrastruktur Sudan yang sudah rapuh dan membawa negara itu ke ambang kebuluran.

"Serangan pada hari Sabtu mengakibatkan lebih 200 cedera membabitkan kecederaan serius dan ringan, dan lebih daripada 20 syahid, tidak semua daripada mereka dapat kami hitung," kata kenyataan itu.

Sumber perubatan di hospital Manaqil dengan jarak 80 kilometer, mengesahkan kepada AFP bahawa mereka telah menerima 200 mangsa yang cedera, beberapa daripadanya tiba terlalu lewat.

"Kami menghadapi kekurangan darah dan kami tidak mempunyai kakitangan perubatan yang mencukupi," tambahnya.

Lebih daripada 70 peratus kemudahan kesihatan Sudan tidak beroperasi, menurut PBB, manakala yang tinggal menerima berkali-kali ganda kapasiti mereka dan mempunyai sumber yang sedikit.

Kedua-dua pihak dalam konflik itu telah dituduh melakukan jenayah perang, termasuk menyasarkan orang awam, membedil tanpa mengira kawasan kediaman dan merompak serta menghalang bantuan.

Sejak mengambil alih negeri Al-Jazira di selatan Khartoum pada bulan Disember, RSF telah mengepung dan menyerang seluruh kampung seperti Um Adam.

Menjelang Mac, sekurang-kurangnya 108 kampung dan penempatan di seluruh negara telah dibakar dan "sebahagian atau sepenuhnya musnah", Pusat Ketahanan Maklumat yang berpangkalan di UK telah ditemui. - AFP

Berita Harian X