Rabu, 1 Disember 2021 | 8:34pm
Sebuah bot terlebih muatan yang membawa kebanyakannya kanak-kanak terbalik lewat di negeri Kano, barat laut Nigeria. - Foto AGENSI
Sebuah bot terlebih muatan yang membawa kebanyakannya kanak-kanak terbalik lewat di negeri Kano, barat laut Nigeria. - Foto AGENSI

29 maut insiden bot terbalik, kebanyakan kanak-kanak

KANO: Sebuah bot terlebih muatan yang membawa berpuluh-puluh penumpang, kebanyakannya kanak-kanak berumur lapan hingga 15 tahun, terbalik lewat semalam di negeri Kano di barat laut Nigeria, kata jurucakap agensi penyelamat.

"Kami telah menemui 29 mayat... dan menyelamatkan tujuh penumpang. Usaha mencari baki 13 mayat sedang dijalankan," kata Saminu Abdullahi, jurucakap bomba negeri Kano, kepada AFP hari ini.

Abdullahi berkata, bot itu 'bertujuan untuk mengangkut 12 orang dewasa tetapi tekong membawa sejumlah besar kanak-kanak di atas kapal'.

Kemalangan bot adalah insiden biasa di laluan air Nigeria, kebanyakannya disebabkan oleh kesesakan, cuaca buruk dan kekurangan penyelenggaraan.

Kanak-kanak itu, dari kampung Badau di negeri Kano, dalam perjalanan ke Bagwai, sebuah bandar di seberang sungai, untuk upacara keagamaan.

Bulan lalu tujuh kanak-kanak perempuan berusia antara 10 dan 12 tahun lemas di negeri jigawa apabila bot mereka terbalik.

Pada Jun, 13 orang maut di negeri Sokoto apabila bot yang membawa tetamu perkahwinan terbalik.

Salah satu insiden terburuk yang direkodkan ialah pada Mei, apabila lebih 150 orang hilang selepas bot kayu mereka pecah dan karam di sungai Niger.

Pihak Berkuasa Laluan Air Dalam Negeri melarang belayar pada waktu malam di kawasan itu tetapi penguatkuasaan adalah lemah. - AFP

Berita Harian X