Selasa, 30 November 2021 | 1:49pm

Ramai kanak-kanak masuk hospital di pusat perebakan Omicron di Afrika Selatan

TSHWANE: Kanak-kanak bawah umur dua tahun menyumbang kira-kira 10 peratus daripada jumlah kemasukan ke hospital di pusat perebakan varian baharu COVID-19, Omicron, di Tshwane, Afrika Selatan, menurut Institut Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NICD).

Pakar kesihatan awam di NICD, Waasila Jassat, berkata lebih ramai kanak-kanak dimasukkan ke hospital kini berbanding sewaktu peringkat awal negara ini dilanda gelombang keempat penularan COVID-19 ketika ini.

Beliau berkata, trend serupa berlaku ketika gelombang ketiga melanda dengan varian Delta bagai dominan.

Varian Omicron kali pertama dikenal pasti oleh saintis Afrika Selatan.

Meskipun gejala jangkitan Omicron dilihat sebagai ringan, setakat ini, risiko sebenar daripada strain baharu itu masih belum dapat dipastikan.

Kerajaan negara di serata dunia meningkatkan sekatan perjalanan susulan kemunculan Omicron, manakala Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pula memberi amaran varian itu boleh mencetuskan lonjakan baharu penularan COVID-19.

"Kanak-kanak pada usia sangat kecil, memiliki sistem imun yang belum matang serta mereka tidak divaksin, justeru golongan itu lebih terdedah kepada risiko," kata Jassat yang juga antara individu terbabit dalam usaha membangun dan mengendalikan sistem pemantauan hospital nasional bagi COVID-19 di Afrika Selatan.

Beliau berkata, peningkatan kadar kemasukan ke hospital itu berkemungkinan menggambarkan ibu bapa perlu mengambil langkah lebih berjaga-jaga, susulan kebimbangan akan mutasi varian baharu terbabit.

Satu laporan pediatrik dijadual dikeluarkan hujung minggu ini, dijangka memberi lebih banyak maklumat berkaitan.

"Orang ramai dilihat lebih cenderung untuk memasukkan kanak-kanak ke hospital sebagai langkah berjaga-jaga kerana jika anda merawat mereka di rumah, kejadian buruk boleh berlaku - terutama kanak-kanak pada usia sangat kecil kerana terdapat kadar kematian lebih tinggi," kata Jassat.

Sebelum ini, saintis di Afrika Selatan dilaporkan berkata, vaksin COVID-19 yang sedia ada dilihat berupaya melindungi daripada jatuh sakit yang teruk.

Namun, kanak-kanak pada usia terlalu kecil masih tidak boleh disuntik vaksin berkenaan. Setakat ini, kira-kira satu per tiga daripada populasi negara ini sudah lengkap vaksinasi.

Ketika gelombang ketiga penularan yang dipacu varian Delta, kemasukan ke hospital bagi golongan berumur bawah 19 tahun, meningkat 43 peratus dan sejak itu, negara ini membuka vaksinasi kepada remaja berumur antara 12 hingga 17 tahun. - AGENSI

Berita Harian X