Isnin, 9 Januari 2023 | 9:54pm
Datuk Ewon Benedick -NSTP/Aswadi Alias
Datuk Ewon Benedick -NSTP/Aswadi Alias

Kuskop bantu usahawan di negeri terjejas banjir

PUTRAJAYA: Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menangguhkan RM128.6 juta pembayaran semula pinjaman mikro kredit dan pinjaman keusahawanan kepada usahawan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) di negeri terjejas banjir pada bulan lalu.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick, berkata penangguhan membabitkan 65,596 usahawan PMKS atau peminjam yang terjejas dari Kelantan, Terengganu, Pahang serta Sabah.

Beliau berkata, peminjam atau usahawan berkenaan yang membuat pinjaman melalui agensi-agensi di bawah Kuskop boleh memohon penangguhan sehingga tempoh maksimum enam bulan.

Agensi yang terbabit ialah Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), SME Corp Malaysia, TEKUN Nasional, Bank Rakyat dan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

"Penangguhan pembayaran semula pinjaman itu adalah inisiatif kementerian bagi membantu meringankan tekanan dan bebanan yang dihadapi oleh koperasi, usahawan mikro, kecil dan sederhana di kesemua negeri yang terbabit (banjir)," katanya dalam kenyataan hari ini.

Kuskop dalam kenyataan sama memaklumkan pihaknya turut melaksanakan program bantuan bakul makanan pasca banjir di Kelantan dan Terengganu kepada 1,100 keluarga isi rumah terbabit banjir dengan peruntukan RM110,000.

Penyerahan bakul makanan kepada mangsa banjir itu akan dilaksanakan oleh Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Saraswathy Kandasami, bersama agensi-agensi kementerian pada 13 Januari ini di kedua-dua negeri berkenaan.

-BERNAMA

Berita Harian X