Isnin, 7 November 2022 | 2:25pm
Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbankan RHB, Mohd Rashid Mohamad.
Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbankan RHB, Mohd Rashid Mohamad.

RHB #JomBiz bantu 500 usahawan mikro tempatan

KUALA LUMPUR: RHB Bank Bhd dan RHB Islamic Bank Bhd (RHB) melancarkan Program RHB #JomBiz bagi meningkatkan kemahiran dan menyediakan pendanaan awal kepada sehingga 500 usahawan mikro di Malaysia.

Program RHB #JomBiz menawarkan kemudahan untuk pelbagai latar belakang usahawan mikro terdiri daripada ibu bapa tunggal, suri rumah dengan suri rumah dengan berniaga di rumah, anak muda, usahawan, pelajar vokasional dan graduan, orang kelainan upaya, serta individu lain daripada komuniti yang memerlukan.

Menurut RHB, program membabitkan jangka masa setahun itu disesuaikan untuk membina kapasiti usahawan mikro terutamanya mereka yang perniagaannya terjejas akibat pandemik COVID-19.

"Program ini terdiri daripada pelbagai komponen, termasuk sesi latihan maya yang direka khas untuk meningkatkan perniagaan dengan menyediakan latihan lapangan perniagaan, strategi perniagaan, pendigitalan dan celik kewangan, dengan kerjasama Komuniti Taylor, cabang Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Taylor's University.

"Selepas tamat program, 10 cadangan perniagaan terbaik daripada setiap kohort akan menerima pendanaan permulaan sehingga RM30,000 setiap satu untuk membolehkan mereka mengembangkan lagi perniagaan mereka.

"Peserta teratas juga akan mendapat manfaat daripada daftar masuk dan bimbingan setiap tiga bulan dalam tempoh setahun untuk terus membimbing dan menyokong pertumbuhan perniagaan mereka," katanya.

Pengarah Urusan Kumpulan yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbankan RHB, Mohd Rashid Mohamad, berkata ia telah menerima 160 usahawan mikro berpotensi tinggi dalam kohort pertama, di mana 60 usahawan mikro adalah daripada segmen B40 (asnaf).

"Komponen pembinaan kapasiti bermula pada November 2022, yang akan menyediakan peserta yang berjaya dengan sokongan kritikal untuk mengembangkan lagi perniagaan mereka termasuk latihan, bimbingan dan pendanaan permulaan," katanya.

Mohd Rashid berkata, RHB #JomBiz ialah program pemerkasaan sosial dan menjadi sebahagian daripada Strategi dan Pelan Hala Tuju Kemampanan 5-Tahun (2022 – 2026) yang bertujuan untuk memacu usahawan mikro yang terjejas oleh pandemik menerusi pembinaan kapasiti serta bimbingan dan penyediaan pendanaan permulaan kepada membantu mereka memulakan semula dan meningkatkan perniagaan.

"Menerusi sokongan RHB, kami berharap mereka akan dapat menjana pendapatan tetap, dan dalam satu tempoh masa, meningkatkan dan membina daya tahan perniagaan.

"Dalam jangka panjang, adalah menjadi harapan kami program ini akan memacu pertumbuhan usahawan mikro dan membantu mewujudkan senarai perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berjaya, yang seterusnya akan menyumbang ke arah pertumbuhan ekonomi," katanya.

Peserta RHB #JomBiz dipilih daripada pemilik perniagaan daripada pelbagai latar belakang masyarakat, yang berdaftar di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dengan pendapatan isi rumah bulanan di bawah RM4,000 dan rakyat Malaysia yang telah menganggur sekurang-kurangnya dua tahun.

Berita Harian X