Khamis, 2 Mei 2024 | 11:47am
Galaxy A35 dilengkapi kaca berganda yang baru dan dikemaskini serta panel hadapan Gorilla Glass Victus+ yang lebih tahan lama. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Galaxy A35 dilengkapi kaca berganda yang baru dan dikemaskini serta panel hadapan Gorilla Glass Victus+ yang lebih tahan lama. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Galaxy A35 telefon pintar mesra bajet berkualiti daripada Samsung

KUALA LUMPUR: Apabila bercakap mengenai telefon bajet, Samsung memberi pilihan pada tahun ini dengan model Galaxy A35 5G dengan harganya sangat munasabah iaitu RM1,699 seunit.

Berita baiknya adalah Galaxy A35 5G dilengkapi hampir dengan segala yang anda inginkan pada aras harga ini. Ini termasuk paparan yang cantik dan dua pembesar suara yang berkualiti, chipset yang cukup efisien, dan badan yang lebih tahan lama. Ditambah pula dengan kamera yang merupakan antara yang terbaik yang boleh anda dapatkan dengan harga sebegini.

Galaxy A35 baru kelihatan seperti Galaxy A34. Namun terdapat beberapa peningkatan, dan ia tidak bermaksud untuk menarik pemilik Galaxy A34 untuk bertukar tetapi lebih kepada untuk menarik pengguna baharu atau sedia ada dengan model jauh lebih lama.

Jadi, Galaxy A35 bermula dengan reka bentuk kaca berganda yang baru dan dikemaskini serta panel hadapan Gorilla Glass Victus+ yang lebih tahan lama. Telefon ini mempunyai penarafan IP67 untuk tahan habuk dan air dan datang dalam pelbagai warna yang menarik. Skrin tetap sama seperti pada Galaxy A34 - 6.6-inci Super AMOLED dengan resolusi 1080p yang dipertingkat dan kadar penyegaran 120Hz.

Galaxy A35 menyediakan chipset yang sama seperti pada Galaxy A54 - Exynos 1380 5G. Kamera tidak banyak berubah sejak Galaxy A34 iaitu kamera utama dengan resolusi tinggi, kamera ultrawide 8 megapiksel (MP), kamera makro 5MP, dan kamera selfie 13MP. Namun, terdapat kamera utama yang baru, sebuah imager OIS 50MP yang meningkat dari 48MP pada A34.

Galaxy A35 adalah sebuah telefon pintar dwi-kaca dengan rangka plastik, yang bermakna ia telah diperbaharui dengan panel belakang kaca berbanding Galaxy A34. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Galaxy A35 adalah sebuah telefon pintar dwi-kaca dengan rangka plastik, yang bermakna ia telah diperbaharui dengan panel belakang kaca berbanding Galaxy A34. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Reka bentuk, kualiti binaan

Galaxy A35 kelihatan sama dengan sebahagian besar telefon dalam siri Galaxy A yang terkini. Dan tiada yang buruk tentang itu. Bentuk ini telah disempurnakan selama beberapa tahun lalu dan berjaya dalam ujian masa.

Galaxy A35 adalah sebuah telefon pintar dwi-kaca dengan rangka plastik, yang bermakna ia telah diperbaharui dengan panel belakang kaca berbanding Galaxy A34. Panel hadapan juga dipertingkatkan, kerana ia kini menggunakan Gorilla Glass Victus+, berbanding sebelumnya iaitu GG5. Kedua-dua panel adalah rata dan berkilat. Pilihan warna termasuk Iceblue, Lilac, Lemon and Navy.

Bahagian hadapan pula dipadankan dengan skrin Super AMOLED 6.6-inci resolusi 1080p+ dan kadar penyegaran 120Hz. Ia adalah panel yang sama seperti pada Galaxy A34. Di bawah skrin, terdapat sensor cap jari jenis optikal, dan ia berfungsi dengan cepat dan baik.

Tidak ada bonggol kamera yang tidak cantik pada Galaxy A35. Samsung memanggil reka bentuk kamera ini sebagai "flowing," kerana ia kelihatan seperti tiga cincin yang menonjol seolah-olah mengalir di atas air yang tenang.

Dan berbicara tentang air, Galaxy A35 mempunyai penarafan IP67 untuk perlindungan debu dan air, sama seperti banyak telefon Galaxy A pada masa kini.

Galaxy A35 menawarkan speaker stereo, dan ia adalah suatu penyusunan hibrid - 'earpiece' bertindak sebagai pembesar suara, manakala terdapat satu lagi pembesar suara penuh di bahagian bawah telefon.

Galaxy A35 adalah sebuah telefon pintar yang kukuh dan dibina dengan baik. Ia memberikan genggaman yang cukup mantap dan terasa selamat di tangan sepanjang masa. Beratnya meningkat sebanyak 10 gram berbanding Galaxy A34, mungkin disebabkan oleh pembaharuan, tetapi ia tidak terasa terlalu berat.

Di dalam kotak Galaxy A35 hangya terdapat kabel pengecas type-C dan pin pembuka kad sim. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Di dalam kotak Galaxy A35 hangya terdapat kabel pengecas type-C dan pin pembuka kad sim. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Paparan

Samsung Galaxy A35 menggunakan panel paparan yang serupa dengan Galaxy A34 - Super AMOLED 6.6-inci dengan 2,340 x 1,080 piksel (390ppi), kadar penyegaran 120Hz, kedalaman warna 8-bit, dan kecerahan puncak sehingga 1,000 nits.

Skrin AMOLED Galaxy A35 menyokong kadar penyegaran hingga 120Hz. Terdapat dua mod Kelancaran Gerakan - Adaptif dan Standard.

Mod Adaptif menurunkan kadar penyegaran hingga 60Hz apabila skrin statik dan untuk aplikasi HRR yang tidak serasi seperti Kamera dan Peta.

Galaxy A35 tidak disenaraikan sebagai peranti berkemampuan HDR10, jadi beberapa aplikasi penstriman popular seperti Netflix hanya akan menyampaikan kandungan Full HD standard. Sebaliknya, YouTube menawarkan penstriman HDR10 pada A35, membataskan skrin apabila memainkan kandungan HDR10. Ia boleh menguraikan kandungan HDR10, HDR10+ dan HLG, tetapi tidak terdapat Dolby Vision.

Jangka hayat bateri

Galaxy A35 dikuasakan oleh bateri 5,000 mAh. Penggunaannya boleh mencapai lebih 12 jam. Ia berprestasi dengan baik dalam ujian panggilan, ujian video, dan juga permainan, tetapi masa melayari web agak sederhana.

Semua barisan Samsung Galaxy A menyokong caj pantas berkabel hingga 25W, dan begitu juga Galaxy A35. Di dalam kotak tiada pengecas. Anda boleh menggunakan mana-mana pengecaj 25W PD+PPS, kerana ia akan mencapai kuasa caj maksimum yang disokong oleh telefon.

Ia mengisi semula 26 peratus bateri Galaxy A35 dalam masa 15 minit, sementara 15 minit lagi akan membawa anda kepada 52 peratus. Cas penuh memerlukan 86 minit.

Pembesar suara

Galaxy A35 dilengkapi dengan sistem pembesar suara stereo jenis hibrid di mana pengecil bunyi bertindak sebagai pembesar suara kedua. Secara semula jadi, pengecil bunyi adalah lebih senyap dan kurang bergetar, tetapi ia menghadap ke hadapan, dan imbangan bunyi keseluruhan sangat baik.

Kualiti audio yang hebat - bunyi bass, vokal dan penampilan frekuensi tinggi yang mantap. Galaxy A35 dilengkapi dengan sokongan Dolby Atmos serta peningkatan kualiti bunyi UHQ dan penyeimbang asas.

Exynos 1380 cukup memadai untuk kelasnya dan mencukupi untuk menawarkan pengalaman One UI yang lancar. Pengalaman ini akan menjadi daya tarikan besar bagi pengguna. Selain itu, A35 dilengkapi dengan empat tahun kemas kini perisian utama dan lima tahun kemas kini keselamatan. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Exynos 1380 cukup memadai untuk kelasnya dan mencukupi untuk menawarkan pengalaman One UI yang lancar. Pengalaman ini akan menjadi daya tarikan besar bagi pengguna. Selain itu, A35 dilengkapi dengan empat tahun kemas kini perisian utama dan lima tahun kemas kini keselamatan. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Android 14 with One UI 6.1

Galaxy A35 beroperasi menggunakan One UI 6.1 Samsung berlandaskan Android 14 terkini. Secara teknikal, ini adalah versi One UI terkini yang ditawarkan oleh Samsung dan sama seperti pada rangkaian perdana S24, dengan beberapa pengecualian.

Namun, Galaxy AI baru Samsung tidak terdapat pada A35. Ia masih dikhaskan untuk keluarga S24.

Beberapa inovasi One UI 6 termasuk Panel Pantas yang direka semula, visualisasi pemberitahuan yang lebih baik, aplikasi kamera yang ditingkatkan dan dipermudahkan, dan alat galeri dan penyuntingan yang lebih mantap, antara lain.

Galaxy A35 mendapat versi One UI 6.1 yang cukup lengkap dengan ciri-cirinya. Anda akan mendapat pengalaman penggunaan yang sama dan kebanyakan ciri-ciri rangkaian S. A35 bahkan memiliki 'Always On Display'.

Segala yang lain adalah perkara tipikal One UI - skrin kunci, skrin utama, widget dan ikon, pengendalian tema, multitugas (tersedia dalam keadaan pop-up dan skrin bahagian), dan aplikasi default.

Galaxy A35 adalah berasaskan pada cip Samsung Exynos 1380. Meskipun bukan cip yang terbaik ketika ini, namun ia menawarkan penyambungan 5G dan ciri-ciri penyambungan moden seperti Bluetooth 5.3 dan Wi-Fi 6 dual-band.

Penyusunan CPU terdiri daripada empat inti Cortex-A78, berkelajuan hingga 2.4 GHz dan empat inti Cortex-A55 lain, beroperasi pada kadar hingga 2.0 GHz. GPU adalah unit Mali-G68 MP5 pada kelajuan 950 MHz.

Exynos 1380 adalah cip yang agak "sederhana" dalam hal prestasi uniseluler. Menarik apabila Samsung telah berjaya meningkat prestasi dari cip ini berbanding sebelumnya, khususnya ia kurang panas berbanding sebelumnya..

Susunan barisan kamera pada Galaxy A35 telah berubah daripada Galaxy A34, kerana kamera utama kini adalah 50MP berbanding dengan sebelum ini 48MP. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Susunan barisan kamera pada Galaxy A35 telah berubah daripada Galaxy A34, kerana kamera utama kini adalah 50MP berbanding dengan sebelum ini 48MP. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Barisan kamera baharu

Susunan barisan kamera pada Galaxy A35 telah berubah daripada Galaxy A34, kerana kamera utama kini adalah 50MP berbanding dengan sebelum ini 48MP.

Dari dari kualiti imej pada siang hari, kamera utama pada Galaxy A35 mengambil foto bersamaan dalam resolusi 12.5MP, ini menawarkan kualiti yang agak hebat secara keseluruhan. Umum foto Samsung kelihatan begitu "santai", dengan penampilan sangat semulajadi. Untuk mengambil gambar lebih terperinci, anda boleh menetapkan ia menggunakan resolusi penuh 50MP .

Kamera ultrawide 8MP pada model ini meskipun sederhana tetapi menawarkan prestasi yang mantap dalam kelasnya. Penulis teruja perincian pada foto. Kontras dan julat dinamik kedua-duanya baik, selain warna cukup sepadan dengan kamera utama.

Menarik juga apabila Galaxy A35 mempunyai kamera makro 5MP yang khusus. Sekali lagi walaupun ia sederhana, bidang fokus cukup 'deep' dan boleh diterima. Umumnya, kualiti keseluruhan gambar adalah baik.

Kamera selfie 13MP menghasilkan gambar yang baik, bergantung kepada tahap 'crop' mana yang dipilih, anda akan mendapat gambar dengan resolusi hampir 9MP atau hampir 13MP. Fokus pula tetap di sini, tetapi bidang fokus atau 'focal plane' akan membolehkan pengambilan gambar pada jarak yang berbeza. Imej wajah kelihatan tajam dan terperinci. Warna kulit cantik dan semula jadi. Mungkin dengan sedikit saturasi tambahan, tetapi tidak berlebihan.

Dari segi kualiti video Galaxy A35 boleh merakam sehingga 4K@30fps dengan kamera utamanya. Namun, menariknya, hanya pada zoom 1x. Video zoom 2x dari kamera utama terhad kepada 1080p. Kamera ultrawide, seperti yang dijangkakan, juga terhad kepada penangkapan Full HD. Kamera selfie juga boleh merakam 4K@30fps, agak luar biasa terutamanya pada peranti yang lebih mesra bajet.

Video 4K dari kamera utama adalah cukup baik, terutamanya untuk kelas ini. Butiran boleh ditingkatkan, tetapi tidak kekurangan. Jajaran dinamik dan kontras kedua-duanya hebat.

Samsung berada di barisan hadapan dalam keselamatan siber untuk beberapa tahun ini. Model A35 dan A55 dilengkapi dengan fungsi Knox Vault, pendekatan langsung dalam menangani penceroboh. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Samsung berada di barisan hadapan dalam keselamatan siber untuk beberapa tahun ini. Model A35 dan A55 dilengkapi dengan fungsi Knox Vault, pendekatan langsung dalam menangani penceroboh. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Kesimpulannya

Galaxy A35 adalah peranti yang sangat baik dalam semua aspek. Walaupun ia tidak membawa inovasi yang luar biasa dengan formula Galaxy A yang sudah terbukti, ia ternyata memantapkan lagi barisan siri A3X Samsung.

Dengan A35, anda mendapat kaca di kedua-dua sisi, Gorilla Glass Victus+ di bahagian hadapan, dan penarafan IP67 untuk perlindungan kalis air dan debu. Skrin Super AMOLED 120Hz 6.6-inci masih padu tanpa banyak perubahan dari generasi sebelumnya. Anda juga mendapat penyelesaian speaker stereo hibrid yang mantap dan bateri besar 5,000 mAh.

Dari segi prestasi, Exynos 1380 cukup memadai untuk kelasnya dan mencukupi untuk menawarkan pengalaman One UI yang lancar. Pengalaman ini akan menjadi daya tarikan besar bagi pengguna. Selain itu, A35 dilengkapi dengan empat tahun kemas kini perisian utama dan lima tahun kemas kini keselamatan.

Dalam pada itu, Samsung berada di barisan hadapan dalam keselamatan siber untuk beberapa tahun ini. Model A35 dan A55 dilengkapi dengan fungsi Knox Vault, pendekatan langsung dalam menangani penceroboh.

Samsung Knox melindungi data di setiap lapisan peranti anda, menyediakan perlindungan sebenar. Pada intinya, Knox Vault adalah subsistem selamat yang mengenkripsi data dan menyimpannya di lokasi penyimpanan yang tidak boleh diusik, jadi anda tidak perlu risau tentang kebocoran atau pencerobohan.

Berita Harian X