Selasa, 18 Julai 2023 | 9:50am
Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil menyaksikan Idham (duduk, kiri) memegang dokumen perjanjian bersama Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Malaysia, Simon Sun - Foto ihsan CelcomDigi
Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil menyaksikan Idham (duduk, kiri) memegang dokumen perjanjian bersama Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Malaysia, Simon Sun - Foto ihsan CelcomDigi

CelcomDigi modenkan rangkaian dengan kerjasama Huawei, ZTE

KUALA LUMPUR: CelcomDigi Bhd menjalin kerjasama dengan Huawei Technologies (Malaysia) dan ZTE (Malaysia) Corporation Sdn Bhd untuk pembelian perkhidmatan rangkaian, penyelesaian dan peralatan bagi projek integrasi dan modernisasi rangkaian di seluruh negara.

Langkah ini menandakan salah satu projek penggunaan rangkaian telekomunikasi terbesar di negara ini berikutan penggabungan Celcom dan Digi pada Disember 2022.

Syarikat itu memulakan program berskala penuh untuk membina rangkaian digital masa depan Malaysia dengan menyepadukan dan memodenkan rangkaian 4G terbesar di negara ini dengan teknologi LTE (evolusi jangka panjang) dan teknologi sedia 5G terkini.

"Usaha ini akan membabitkan kerja penambahbaikan dan integrasi hampir 25,000 tapak Celcom dan Digi yang sedia ada di seluruh negara.

"Ia juga membabitkan seramai 800 jurutera yang terdiri daripada jurutera tempatan yang mahir serta pekerja yang berkemahiran dalam R&D dan lebih daripada 250 pasukan kontraktor yang khusus dalam kerja pemasangan di seluruh negara, semua menyumbang ke arah membina ekosistem dan ekonomi digital negara," kata CelcomDigi dalam satu kenyataan.

Di bawah perjanjian tersebut, CelcomDigi akan memodenisasikan Rangkaian Akses Radio (RAN) dengan teknologi terkini yang terdiri daripada perkhidmatan kejuruteraan dan pengoptimuman hujung ke hujung daripada Huawei dan ZTE.

"Ini akan menawarkan throughput yang lebih tinggi serta memberi liputan rangkaian yang lebih luas, bagi menyediakankan pengalaman pengguna yang lebih baik, boleh dipercayai, stabil dengan konsistensi yang lebih tinggi.

"Penyelesaian teknologi ini akan memanfaatkan spektrum sedia ada CelcomDigi, menggunakan Tri-band Radio Units, Dualband Radio Units serta Baseband Radio Units yang terkini," katanya.

Ia berkata, ini akan disokong dengan teknologi terkini yang membolehkan jejak tapak dan penggunaan kuasa yang lebih rendah serta kos efisien. Huawei dan ZTE juga akan menguruskan projek 'network densification' serta kerja menaik taraf tapak dengan teknologi Dual Band Massive MIMO 32T32R yang boleh meningkatkan kapasiti rangkaian.

Selain itu, CelcomDigi juga akan menggunakan Intelligent Network Monitoring bagi memastikan operasi dan penyelenggaraan rangkaian yang efisien, yang akan meningkatkan kualiti perkhidmatan analisis CelcomDigi dan tindak balas dinamik yang kukuh dalam mengurus makluman rangkaian.

Ketua Pegawai Eksekutif CelcomDigi, Datuk Idham Nawawi, berkata rangkaian baharu ini direka supaya dapat beralih ke rangkaian 5G dengan 18,000 tapak, satu infrastruktur yang diperlukan untuk Malaysia menuju ke era kelajuan ultra tinggi, latensi rendah serta pelbagai peluang untuk masa depan yang lebih terhubung.

"Ini merupakan pencapaian yang penting buat CelcomDigi serta industri, dan kami berasa teruja untuk menjadi peneraju industri dengan kerjasama strategik Huawei dan ZTE, untuk merealisasikan potensi masa depan digital kami," katanya.

-BERNAMA

Berita Harian X