Rabu, 2 November 2022 | 2:34pm
Pemilik akaun ‘blue tick’ Twitter akan dikenakan yuran - Foto Reuters
Pemilik akaun ‘blue tick’ Twitter akan dikenakan yuran - Foto Reuters

Elon Musk mahu kenakan bayaran AS$8 akaun 'blue tick' Twitter

WASHINGTON: Jutawan teknologi Amerika Syarikat (AS), Elon Musk mencadangkan bayaran AS$8 sebulan akan dikenakan bagi akaun 'blue tick' Twitter.

"Sistem semasa Twitter bagi sesiapa yang mempunyai atau tidak mempunyai tanda semak biru adalah omong kosong. Kuasa kepada rakyat! Biru untuk $8/bulan," tulis Musk pada platform yang dimilikinya sekarang.

Menurut Agensi Anadolu, beliau berkata yuran langganan itu 'diselaraskan mengikut negara yang berkadar dengan kuasa beli'.

Pengguna akan mendapat keutamaan dalam balasan, sebutan dan carian, yang katanya penting untuk mencegah spam dan penipuan.

Pemilik tanda itu juga akan mempunyai keupayaan untuk menyiarkan video dan audio yang panjang dan hanya melihat separuh daripada iklan yang banyak disiarkan, katanya.

Ia juga akan mempunyai 'laluan untuk melepasi 'paywall' untuk penerbit yang bersedia bekerjasama dengan kami," katanya dalam tweet.

Musk pada mulanya menghadapi kritikan kerana rancangannya untuk mengenakan bayaran AS$19.99 sebulan kepada pengguna untuk mendapatkan atau menyimpan akaun yang disahkan.

Pengambilalihan Twitter telah mencetuskan perdebatan mengenai kebebasan bersuara berbanding bahaya dalam talian, dengan Musk sebelum ini mengkritik dasar kesederhanaan Twitter dan menuduh platform itu berat sebelah terhadap pandangan berhaluan kiri.

Musk belum lagi memperincikan rancangan tepat untuk visi Twitter, namun beliau dijangka melonggarkan peraturan penyederhanaan serta mengurangkan kakitangan syarikat secara menyeluruh.

-BERNAMA

Berita Harian X