Selasa, 1 November 2022 | 4:38pm
Sejumlah 48,850 penipuan dalam talian dilaporkan dari 2020 hingga Mei tahun ini - Foto Reuters
Sejumlah 48,850 penipuan dalam talian dilaporkan dari 2020 hingga Mei tahun ini - Foto Reuters

Malaysia paling terdedah ancaman 'phising' di Asia Tenggara

KUALA LUMPUR: Kaspersky mendedahkan Malaysia menjadi negara di Asia Tenggara paling terdedah kepada ancaman 'phishing' atau aktiviti pancingan data berkaitan sistem pembayaran.

Menurut syarikat keselamatan siber itu, sejumlah 195,032 aktiviti 'phishing' berkaitan pembayaran dikesan pada separuh pertama tahun ini, membabitkan 108,755 aktiviti pada suku pertama dan baki 86,277 pada suku kedua.

Penemuan Kaspersky itu sejajar dengan trend tempatan selepas Ketua Polis Negara sebelum ini mendedahkan sejumlah 48,850 penipuan dalam talian dilaporkan dari 2020 hingga Mei tahun ini, atau 68 peratus daripada jumlah 71,833 kes jenayah komersial yang dilaporkan.

Terdahulu, dua daripada penyedia pembayaran dalam talian terkemuka di Malaysia mengalami isu pelanggaran keselamatan siber pada Ogos, namun Bank Negara Malaysia (BNM) memberi jaminan bahawa sistem pembayaran bank kekal selamat dan terjamin.

Menurut syarikat keselamatan siber global itu, dalam tempoh enam bulan tahun ini, produk Kaspersky juga telah mengesan dan menahan 27,458 serangan 'phishing' berkaitan perbankan dan 91,895 serangan sama disasarkan kepada platform e-dagang di Malaysia.

"Data ini adalah daripada data tanpa nama berdasarkan pencetusan komponen penentu dalam sistem Anti-Pancingan data Kaspersky pada komputer pengguna.

"Komponen ini mengesan semua halaman dengan kandungan pancingan data yang telah cuba dibuka oleh pengguna dengan mengikuti pautan dalam mesej e-mel atau di web, selagi pautan ke halaman ini terdapat dalam pangkalan data Kaspersky," katanya.

Dalam satu kajian baru-baru ini, tujuh daripada 10 rakyat Malaysia telah mencuba untuk beralih kepada platform tanpa tunai pada 2021.

Data daripada BNM juga mendedahkan, purata bilangan transaksi pembayaran digital bagi setiap modal meningkat lebih daripada empat kali ganda dalam tempoh sepuluh tahun yang lalu, meningkat daripada 49 pada 2011 kepada lebih 221 transaksi per kapita pada 2021.

"Memacu penggunaan tanpa tunai akan kekal sebagai sebahagian daripada usaha berterusan kerajaan tempatan untuk memperkukuh industri teknologi kewangan domestik," kata Kaspersky.

Pengurus Besar Kaspersky Asia Tenggara, Yeo Siang Tiong, berkata separuh pertama tahun ini menyaksikan pembukaan semula sempadan di Asia Tenggara tetapi tabiat pandemik kelihatan kekal konsisten.

"Walaupun kebebasan fizikal kita telah diperoleh semula, semua tahu bahawa kita masih lebih gemar melakukan aktiviti perbankan, membeli-belah dan kewangan kami dalam talian kerana kemudahannya yang tiada tandingannya," katanya.

Menurut Siang Tiong, sebanyak 7.2 bilion transaksi dibuat menerusi saluran pembayaran elektronik di Malaysia pada 2021, meningkat 30 peratus tahun ke tahun, menjadikannya tahun yang paling pesat berkembang sejak 2006.

"Pengawal selia dan peserta industri di rantau ini semuanya menyokong peralihan digital. Malah, negara Asia Tenggara bersedia untuk memautkan sistem pembayaran kod QR mereka sebelum tahun ini berakhir untuk menghapuskan kerumitan pertukaran mata wang," katanya.

Berita Harian X