Jumaat, 15 Julai 2022 | 1:24am
Satelit MEASAT-3d.
Satelit MEASAT-3d.

Satelit MEASAT-3d sokong perluasan rangkaian telekomunikasi

KUALA LUMPUR: Pelancaran satelit MEASAT-3d memainkan peranan penting bagi syarikat telekomunikasi termasuk Maxis Bhd, terutamanya dari keupayaan mudah alih, fiber dan satelit untuk membawa pengalaman rangkaian yang lebih baik di lokasi terpencil.

Syarikat telekomunikasi itu dalam satu kenyataan, satelit itu akan membolehkan ia mengembangkan liputan jalur lebar berkelajuan tinggi dan perkhidmatan intensif data dalam menghubungkan lebih ramai pengguna di negara ini, terutamanya di kawasan terpencil.

"Kami telah melabur secara signifikan dalam pembinaan Rangkaian Menyeluruh selama lebih 25 tahun, untuk memastikan semua rakyat Malaysia terhubung di mana mereka berada, pada bila-bila masa dan dalam apa juga cara untuk terus menerajui dunia yang semakin berubah. Kami turut gembira dengan kejayaan pelancaran MEASAT-3d baru-baru ini yang bakal memainkan peranan penting dalam keupayaan komunikasi mudah alih, fiber dan satelit untuk membawa pengalaman rangkaian yang lebih baik kepada rakyat Malaysia," kata Ketua Pegawai Eksekutif Maxis, Gokhan Ogut.

Beliau berkata, dalam mencapai Rangkaian Menyeluruh, Maxis juga komited dengan pelan tindakan JENDELA negara.

Pada suku pertama 2022, syarikat telah mencapai 3,000 premis yang diluluskan di bawah komersial dan 16,400 premis di bawah Universal Service Provision (USP) untuk fiber; dan untuk mudah alih, 12 tapak baharu dan menaik taraf 609 tapak.

Bagi JENDELA Fasa 2, penggunaan Akses Rangkaian Jalur Lebar Satelit akan menyediakan salinghubungan untuk capai liputan 100 peratus untuk Malaysia.

Penyelesaian tertumpu berkelajuan tinggi Very Small Aperture Terminal (VSAT) telah memanfaatkan pengguna Perusahaan dan juga segmen mudah alih yang terdiri daripada Korporat dan PKS, inisiatif swasta dan kerajaan, dan merentasi permukaan darat dan laut.

Pelancaran satelit baharu akan membolehkan liputan dan prestasi yang lebih komprehensif terutamanya bagi kawasan kurang perkhidmatan dan terpencil di seluruh negara yang kekurangan akses rangkaian 4G atau fiber.

MEASAT-3d akan melengkapkan satelit MEASAT3a dan 3b untuk keperluan komunikasi teras dan meningkatkan kapasiti jalur lebar satelit sepuluh kali ganda kepada 30 Gbps, yang membolehkan peningkatan kelajuan jalur lebar internet pelanggan daripada 30 Mbps sehingga 100 Mbps.

Penyelesaian VSAT boleh mengguna kapasiti jalur lebar satelit untuk menyediakan rangkaian komunikasi yang pantas tanpa halangan geografi atau infrastruktur daratan, oleh itu, ia sesuai untuk kawasan yang sangat terpencil dan lokasi yang sukar diakses, atau di kawasan yang kurang sesuai untuk perkhidmatan darat biasa atau menara mudah alih.

Berita Harian X