Isnin, 20 Mei 2024 | 11:46am
Gambar fail. - NSTP /ADZLAN SIDEK.
Gambar fail. - NSTP /ADZLAN SIDEK.

Harga sawit dijangka pada paras RM3,700 - RM3,950 bulan ini - MPOC

PETALING JAYA: Harga minyak sawit dijangka kekal rendah, berkisar antara RM3,700 hingga RM3,950 satu tan pada bulan ini, dipengaruhi oleh pemulihan pengeluaran bermusim.

MPOC dalam satu kenyataan berkata, peningkatan bekalan sudah mula memberi kesan kepada harga, dengan kejatuhan harga minyak sawit baru-baru ini, menurun sebanyak 9.0 peratus pada bulan April setelah mencatat kenaikan pada Mac.

"Pada akhir April 2024, stok minyak sawit Malaysia mencatat peningkatan pertama dalam tempoh enam bulan dengan kenaikan 1.85 peratus kepada 1.74 juta tan, didorong oleh pemulihan pengeluaran yang kukuh.

"Dari Januari hingga April 2024, pengeluaran minyak sawit meningkat sebanyak 439,000 tan (8.6 peratus), manakala eksport pula mencatat kenaikan sederhana sebanyak 94,000 tan (2.0 peratus)," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut MPOC lagi, penggunaan domestik pada April juga berkurangan kepada 270,000 tan berbanding purata dua belas bulan sebanyak 360,000 tan.

Menjelang ke hadapan, pengeluaran dan stok minyak sawit dijangka meningkat secara beransur-ansur, dengan peningkatan yang lebih ketara dijangka berlaku dari Ogos hingga Oktober.

Namun begitu, stok minyak sawit di Malaysia diunjurkan kekal di bawah paras dua juta tan pada suku kedua tahun 2024.

Dari segi eksport, permintaan dijangka kekal stabil, disokong oleh inventori minyak makan yang semakin menipis di India dan China.

Berbanding dengan minyak makanan lain, minyak sawit mengalami pembetulan harga yang lebih ketara pada bulan April.

Di Pasaran Eropah, harga minyak sawit turun 5.5 peratus pada bulan April, manakala minyak kacang soya menurun sebanyak 2.5 peratus.

Harga minyak bunga matahari dan rapeseed pula meningkat masing-masing sebanyak 3.7 peratus dan 8.7 peratus.

Perubahan ini dijangka menggalakkan negara pengimport utama memilih minyak sawit berbanding minyak makanan lain.

Berita Harian X