Khamis, 20 Januari 2022 | 7:53pm
Pasaran ekuiti patuh Syariah hadapi cabaran dalam bentuk dasar, pendapatan korporat dan risiko politik - Foto hiasan
Pasaran ekuiti patuh Syariah hadapi cabaran dalam bentuk dasar, pendapatan korporat dan risiko politik - Foto hiasan

Saham patuh Syariah berdepan cabaran

KUALA LUMPUR: CGS-CIMB Securities Sdn Bhd menjangkakan 2022 akan menjadi tahun yang lebih mencabar bagi pasaran ekuiti patuh Syariah disebabkan cabaran dalam bentuk dasar serta pendapatan korporat dan risiko politik.

Ketua Penyelidikan Malaysia CGS-CIMB Securities, Ivy Ng, berkata berikutan cabaran yang menjejaskan pasaran seperti varian baharu COVID-19, jualan singkat intrahari yang dilaksanakan semula, aliran keluar dana asing akibat langkah pengurangan pembelian aset oleh Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS).

CGS -CIMB menjangkakan pelabur akan bersikap berhati-hati pada tahun 2022.

Selain itu, pembalikan rangsangan fiskal dan dasar monetari yang lebih ketat, kos urus niaga yang lebih tinggi untuk dagangan saham Malaysia, risiko pendapatan korporat akibat kos operasi dan cukai yang lebih tinggi juga akan menjejaskan pasaran.

"Faktor-faktor ini berkemungkinan menjejaskan sentimen dalam pasaran saham," katanya semasa pembentangan Tinjauan Pasaran Ekuiti Patuh Shariah 2022 - 'Invest Shariah Corporate Conversation (ISCC) 2022' yang diadakan secara maya hari ini.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia Bhd, Datuk Muhamad Umar Swift.

Secara keseluruhan, beliau berkata pasaran dijangka tidak menentu pada 2022 kerana ia masih menyesuaikan diri dengan kebiasaan baharu pasca-COVID-19.

Bagaimanapun, menurut Laporan Strategi Pelaburan Syariah 2022, Ng berkata keadaan itu boleh dihadkan oleh pertumbuhan ekonomi yang lebih kukuh, kecairan tambahan yang tersedia untuk dana institusi yang besar dan penilaian oleh FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI).

"Kami mengekalkan unjuran akhir 2022, sasaran FBM KLCI adalah sebanyak 1,612 mata," katanya.

Ng berkata, pilihan utama sektor Shariah CGS-CIMB ialah bank-bank Islam, teknologi, petrokimia, media, minyak dan gas, penjagaan kesihatan, utiliti dan penjagaan kesihatan.

Tiga pilihan Patuh Syariah teratas oleh CGS-CIMB ialah Bank Islam Malaysia Bhd, Inari-Amerton Bhd dan QL Resources Bhd, katanya.

Sementara itu, Muhamad Umar berkata bursa saham di Malaysia akan terus membangunkan pasaran modal Islam melalui inovasi produk berterusan dan pengukuhan ekosistem untuk menambah penawaran produk dan perkhidmatan patuh Syariah.

Beliau berkata, terdapat banyak potensi dan peluang untuk mengembangkan pelaburan Syariah kerana persamaan yang mendalam dalam pelaburan Syariah dan pelaburan yang bertanggungjawab secara sosial.

"Kedua-duanya memberi tumpuan kepada menggalakkan amalan yang lebih beretika, bertanggungjawab dan telus," katanya.

Beliau berkata, pasaran modal Islam Malaysia sememangnya mempunyai banyak tawaran kerana ia mempunyai sistem kewangan yang berdaya tahan dan ekosistem inovatif yang boleh diakses secara global.

Selain itu, Muhamad Umar berkata kerajaan yang menyokong inisiatif juga boleh meningkatkan cadangan negara sebagai hab kewangan Islam global.

Beliau berkata, wujud potensi besar dalam pasaran modal Islam bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di peringkat antarabangsa.

"Kewangan Islam bukan lagi domain yang memenuhi keperluan orang Islam sahaja. Secara global, ia berkembang menjadi industri bernilai AS$3.4 trilion," katanya.

Bagi prestasi 2021, Muhamad Umar berkata pasaran saham Malaysia menunjukkan daya tahan yang hebat sepanjang 2021 walaupun terdapat ketidaktentuan pasaran disebabkan oleh pandemik COVID-19.

Malaysia merekodkan 30 penyenaraian baharu yang mengumpul sejumlah RM2.75 bilion dan menyumbang RM10.56 bilion kepada permodalan pasaran keseluruhan RM1.79 trilion dan RM202 juta kepada purata nilai dagangan harian keseluruhan.

-BERNAMA

Berita Harian X