Khamis, 13 Jun 2024 | 3:26pm

SME Corp komited majukan PMKS sektor tenaga hijau

KUALA LUMPUR: SME Corporation Malaysia (SME Corp) komited untuk memajukan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) merentas kementerian dan agensi, dibantu oleh sokongan kerajaan, khususnya dalam sektor tenaga hijau.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar dan Penyelarasan) Mohd Rithaudden Makip berkata pihaknya bekerjasama dengan Bank Negara Malaysia (BNM) dan Kementerian Kewangan (MOF) untuk menangani cabaran yang dihadapi syarikat tenaga hijau, meneroka dasar kerajaan yang berpotensi untuk meningkatkan penyelesaian dan sokongan.

"Selain tenaga hijau, SME Corp akan bekerjasama dengan pelbagai persatuan industri dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk merangka Rancangan Malaysia Ke-13 (RMK-13)," katanya semasa sesi panel bertajuk 'Pertumbuhan PMKS: Menyokong Tulang Belakang Ekonomi Malaysia' di Simposium Sasana BNM 2024 di sini, pada Khamis.

Beliau berkata pada tahun ini, terdapat 270 program yang memperuntukkan RM15.1 bilion bagi menyokong pembangunan PMKS merentas semua ekosistem, termasuk akses pasaran dan pembiayaan.

"Bantuan ini disediakan melalui 16 kementerian dan lebih 60 agensi," katanya.

Mohd Rithaudden menjelaskan beberapa cabaran yang dihadapi oleh PMKS, seperti jurang pendigitalan yang menjejaskan pengurusan bahagian akhir termasuk sumber manusia dan pengurusan inventori.

"Ini penting, dan kami mendapati banyak PMKS kita kadangkala kurang produktiviti," katanya.

Beliau juga menekankan kesukaran yang dihadapi oleh perniagaan berkaitan pautan rantaian dan akses pasaran yang perlu ditangani.

"Sasaran kami adalah untuk menyepadukan mereka ke dalam rantaian nilai global, menghubungkan pasaran tempatan dengan peluang antarabangsa dan mengembangkan horizon mereka ke pasaran antarabangsa yang lain," katanya. – Bernama

Berita Harian X