Selasa, 30 April 2024 | 3:01pm
Rantau Asia dan Pasifik kakan menyumbang 60 peratus daripada pertumbuhan global tahun ini -NSTP/AIMAN FARHAN
Rantau Asia dan Pasifik kakan menyumbang 60 peratus daripada pertumbuhan global tahun ini -NSTP/AIMAN FARHAN

IMF naikkan unjuran pertumbuhan ekonomi Malaysia

KUALA LUMPUR: Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menaikkan unjuran pertumbuhan ekonomi Malaysia bagi 2024 kepada 4.4 peratus berbanding 4.3 peratus yang diunjurkan sebelum ini.

Pengarah Jabatan Asia dan Pasifik IMF, Krishna Srinivasan berkata, jangkaan ekonomi Malaysia itu juga seiring dengan unjuran pertumbuhan rantau Asia dan Pasifik yang naik 0.3 peratus kepada 4.5 peratus tahun ini.

Beliau berkata, peningkatan unjuran itu sebahagiannya disebabkan oleh limpahan daripada hasil 2023 yang lebih kukuh serta sokongan dasar.

Katanya, rantau Asia dan Pasifik kekal dinamik dan akan menyumbang 60 peratus daripada pertumbuhan global tahun ini.

"Ramalan pertumbuhan bagi Asia dan Pasifik pada 2025 akan menjadi sederhana kepada 4.3 peratus, tidak berubah daripada unjuran Oktober, dengan kelembapan struktur di China.

"Pemacu pertumbuhan adalah pelbagai, menjangkau daripada penggunaan domestik yang berdaya tahan di kebanyakan negara ASEAN kepada pelaburan awam yang kukuh di China serta India selain peningkatan mendadak dalam pelancongan di negara Kepulauan Pasifik," katanya pada sidang media Tinjauan Ekonomi Serantau, Asia dan Pasifik: Pertumbuhan Mantap Di Tengah Prospek Membangun hari ini.

Srinivasan berkata, inflasi turut diunjurkan tertumpu kepada sasaran bank pusat menjelang akhir 2024 di kebanyakan negara serantau.

Beliau berkata, jurang pengeluaran juga dijangka mengecil, bergantung pada dasar makroekonomi yang kekal.

"Disinflasi telah berkembang di seluruh rantau ini walaupun pada kelajuan yang berbeza.

"Di sesetengah negara, ia kekal di atas sasaran, seperti Australia dan New Zealand. Dalam yang lain, ia berada pada atau lebih dekat dengan sasaran bank pusat, contohnya dalam pasaran baru muncul dan Jepun.

"Manakala, sebahagiannya terdapat risiko deflasi seperti Thailand dan China," katanya.

Sementara itu, Srinivasan dalam catatan blog IMF berkaitan berkata, kerajaan Asia perlu meneruskan dasar untuk mengurangkan hutang dan defisit dengan lebih mendesak memandangkan kemajuan tahun lalu ketinggalan berbanding unjuran.

"Ramalan kami menunjukkan bahawa pada rancangan fiskal semasa, nisbah hutang akan stabil untuk kebanyakan ekonomi, dengan syarat kerajaan menyokong rancangan ini dengan dasar konkrit dan mengikutinya.

"Namun begitu, hutang akan kekal lebih tinggi berbanding sebelum pandemik," katanya.

Srinivasan berkata untuk mengurangkan tahap hutang dan mengurangkan kos perkhidmatan hutang, kerajaan perlu menyelaraskan perbelanjaan dan meningkatkan lebih banyak hasil.

Beliau berkata, penggubal dasar juga harus berhati-hati untuk tidak memburukkan lagi geseran perdagangan kerana konflik global menimbulkan risiko tambahan kepada perdagangan seperti yang dibuktikan oleh pengalihan laluan kapal di sekitar Afrika untuk mengelakkan Laut Merah, yang meningkatkan kos penghantaran.

"Bagi ekonomi Asia, ini adalah perkembangan yang malang, kerana kebanyakan daripadanya disepadukan secara mendalam ke dalam rantaian bekalan global dan mendapat manfaat yang besar daripada perdagangan.

"Negara kepulauan Pasifik terutamanya juga terjejas, kerana mereka sangat bergantung pada import dan kurang disepadukan ke dalam rangkaian perkapalan global," katanya.

Berita Harian X