Ahad, 31 March 2024 | 1:04pm
Subsidi bersasar bahan api akan dilaksanakan seawal-awalnya Jun 2024 -NSTP/AIZUDDIN SAAD
Subsidi bersasar bahan api akan dilaksanakan seawal-awalnya Jun 2024 -NSTP/AIZUDDIN SAAD

RON95 dijangka guna mekanisme harga terapung terurus - Penganalisis

KUALA LUMPUR: Kerajaan dijangka memperkenalkan mekanisme harga terapung terurus bagi RON95 pada harga RM2.10 hingga RM2.40 seliter berikutan pelaksanaan subsidi bersasar, demikian menurut MIDF Research.

Manakala bagi diesel pula, firma penyelidikan pasaran itu menjangkakan harga bahan api terbabit akan berdasarkan harga pasaran bermula Jun tahun ini.

Selain pengenalan mekanisme apungan harga terapung terurus bagi RON95, MIDF Research juga menjangkakan kerajaan akan memberikan bantuan tunai kepada mereka yang layak berdasarkan data Pangkalan Data Utama (PADU).

"Subsidi bersasar bahan api akan dilaksanakan seawal-awalnya Jun 2024. Spekulasi kami bahawa kerajaan akan memperkenalkan mekanisme harga terapung terurus untuk RON95 pada RM2.10 hingga RM2.40 seliter dan menyediakan pemberian wang tunai kepada mereka yang layak seperti berpandukan pangkalan data PADU.

"Bagi diesel, kami menjangkakan harga akan berdasarkan harga pasaran bermula dari Jun 2024 dan seterusnya," katanya dalam Tinjauan Pasaran Suku Kedua 2024.

Sementara itu, MIDF Research berkata, kadar inflasi dijangka berlegar atas tiga peratus berikutan pelaksanaan subsidi bersasar bahan api.

Ia berkata, kadar inflasi keseluruhan dijangka lebih tinggi pada 3.2 peratus kerana subsidi bersasar bahan api berkemungkinan dilancarkan seawal Jun 2024.

Katanya, keseluruhan Indeks Harga Pengeluar (IHPR) dijangka pada 0.5 peratus untuk 2024 berbanding -1.9 peratus pada 2023.

"Justeru, inflasi bukan makanan dijangka meningkat sebanyak 2.9 peratus manakala bekalan domestik yang lebih baik dan harga komoditi global yang normal akan mendorong kadar inflasi makanan lebih rendah pada 3.7 peratus pada 2024," katanya.

Mengenai Kadar Dasar Semalaman (OPR), MIDF Research berkata, kadar rujukan pinjaman domestik itu dijangka kekal pada 3.00 peratus, yang kekal menyokong dan akomodatif.

Ia berkata, tumpuan penetapan dasar monetari Bank Negara Malaysia (BNM) adalah untuk memastikan momentum pertumbuhan yang mampan dalam ekonomi Malaysia.

Katanya, Walaupun perdagangan luar dijangka pulih, persekitaran luaran kekal mencabar pada 2024 di tengah-tengah ketegangan geopolitik yang berterusan ketegangan dan pertumbuhan global yang berpotensi perlahan.

"Tinjauan ekonomi domestik dijangka kekal berdaya tahan disokong oleh permintaan domestik yang stabil. Walau bagaimanapun, kami percaya kestabilan kadar inflasi teras dan persekitaran luaran yang mencabar mungkin mempengaruhi BNM untuk mengekalkan OPR pada paras semasa sepanjang 2024.

"Keputusan itu akan tertakluk kepada kestabilan pertumbuhan ekonomi, kadaran kenaikan harga dan kemajuan berterusan dalam keadaan makroekonomi, khususnya pemulihan berterusan dalam pasaran pekerjaan dan permintaan domestik yang semakin meningkat," katanya.

Dari perspektif jangka sederhana, MIDF Research berkata, normalisasi kadar dasar diperlukan untuk mengelakkan risiko yang boleh menjejaskan kestabilan prospek ekonomi masa depan seperti inflasi yang berterusan tinggi dan peningkatan berterusan keberhutangan isi rumah.

Berita Harian X