Ahad, 3 March 2024 | 2:20pm
Gambar fail. Tan Sri Datuk Low Kian Chuan. - NSTP/AMIRUDIN SAHIB.
Gambar fail. Tan Sri Datuk Low Kian Chuan. - NSTP/AMIRUDIN SAHIB.

Dewan perniagaan Cina kaji isu Bumiputera

KUALA LUMPUR: Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) akan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk membuat kajian secara mendalam berkenaan isu-isu yang dibangkitkan pada Kongres Ekonomi Bumiputera 2024 (KEB2024).

Dalam satu kenyataan, Presiden ACCCIM, Tan Sri Low Kian Chuan berkata perkara itu bertujuan untuk memberi cadangan dan maklum balas yang lebih terperinci kepada kerajaan.

Katanya ACCCIM menyokong pendekatan yang lebih holistik dan inklusif untuk menangani masalah ekonomi negara, sejajar dengan "Kerangka Ekonomi Malaysia MADANI," yang memberi tumpuan kepada keperluan dan isu-isu golongan rentan daripada pelbagai kaum.

Low berkata cabaran yang dihadapi oleh negara datangnya daripada persaingan global dan memerlukan pendekatan kolektif untuk memperluaskan kek ekonomi Malaysia dan persediaan untuk menghadapi cabaran masa depan.

Pada masa sama katanya ACCCIM memberikan pandangan positif terhadap cadangan KEB2024 yang berteraskan dasar pembangunan ekonomi negara berdasarkan prestasi dan keperluan serta dengan pendekatan yang lebih inklusif untuk menangani keperluan golongan rentan.

"ACCCIM berharap pendekatan-pendekatan ini bukan sahaja dapat membantu rakyat Malaysia khususnya golongan Bumiputera, malah turut akan memberi manfaat kepada semua kaum dalam usaha bersama ke arah memperkembangkan ekonomi negara," katanya. — Bernama

Berita Harian X