Selasa, 13 Februari 2024 | 4:40pm
Malaysia akan menerima peningkatan 53.9 peratus dalam perjalanan masuk untuk Tahun Baharu Cina pada 2024 -NSTP/Eizairi Shamsudin
Malaysia akan menerima peningkatan 53.9 peratus dalam perjalanan masuk untuk Tahun Baharu Cina pada 2024 -NSTP/Eizairi Shamsudin

Pelancong dari China meningkat semasa Tahun Baru Cina

KUALA LUMPUR: Malaysia bakal menerima peningkatan 53.9 peratus pelancong China bagi perjalanan masuk ke Malaysia sempena Tahun Baharu Cina pada tahun ini berbanding tahun lalu.

Menurut Tourism Malaysia dalam satu kenyataan, pengumuman pengecualian visa untuk pelancong China berkuat kuasa 1 Disember 2023 telah mendorong pertanyaan dan tempahan ke Malaysia dari China.

"Trip.com telah melaporkan bahawa Malaysia akan menerima peningkatan 53.9 peratus dalam perjalanan masuk untuk Tahun Baharu Cina pada 2024 berbanding tahun lalu.

"Pada 2023, Malaysia telah menerima 1.47 juta ketibaan dari China, pertumbuhan eksponen sebanyak 593.4 peratus berbanding tempoh sama pada 2022 iaitu dengan 212,603 ketibaan," katanya.

Ahad lalu, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Tiong King Sing serta wakil Malaysia Airlines dan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengalu-alukan penumpang menaiki penerbangan carter Malaysia Airlines yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dari Shenyang, China.

Penerbangan MH8827, yang disewa khas membawa 287 penumpang Airbus 330 dari bandar Shenyang, di wilayah Liaoning, timur laut China.

Penerbangan sewa terbaharu itu adalah antara lonjakan laluan baharu dan penerbangan sewa dari China untuk cuti perayaan Tahun Baharu Cina dan musim bunga bermula Januari 2024.

Malaysia telah menerima enam penerbangan carter setakat ini, laluan Firefly Nanjing-Tawau (bermula 23 Januari), laluan Batik Chengdu-Langkawi (bermula 5 Februari), laluan Batik Air Zhengzhou-Kuala Lumpur (bermula 5 Februari), laluan Batik Air Chengdu-Kota Kinabalu (bermula 9 Februari), laluan Batik Air Chongqing-Langkawi (bermula 10 Februari), dan Batik Laluan udara Xian-Kuala Lumpur (bermula 11 Februari).

Bagi 2024, Malaysia telah menerima beberapa laluan baharu oleh syarikat penerbangan tempatan dan asing iaitu China Eastern Airlines laluan Beijing-Kuala Lumpur (empat kali seminggu, bermula 31 Januari), Loong Air dari Hangzhou-Kuala Lumpur (tiga kali seminggu, mulai 1 Februari), Batik Air laluan Kunming-Kuala Lumpur (empat kali seminggu, bermula 9 Februari), dan laluan Batik Air yang akan datang Zhangjiajie-Kuala Lumpur (tiga kali seminggu, bermula 18 Februari).

Berita Harian X