Isnin, 18 Disember 2023 | 11:54am
Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE)
Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE)

MATRADE bawa 24 syarikat pembinaan tempatan ke Indonesia

KUALA LUMPUR: Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) bersedia untuk menerajui inisiatif yang bertujuan untuk mempromosikan sektor pembinaan Malaysia dan syarikat berkaitan.

Usaha itu akan dijalankan melalui Misi Pecutan Eksport (EAM) MATRADE mengenai pembinaan dan perkhidmatan berkaitan ke Indonesia, yang dijadualkan berlangsung dari 18 sehingga 21 Disember 2023.

Misi selama empat hari itu akan menampilkan beberapa siri program bersama Kementerian Pekerjaan Umum dan Perumahan Indonesia (PUPR), Otorita Ibu Kota Nusantara (OIKN), Dinas Penanaman Modal dan Pelayanan Terpadu Satu Pintu (DPMPTSP) Kalimantan Utara, Badan Pengusaha Kawasan Perdagangan Bebas dan Pelabuhan Bebas Batam (BP Batam), Nusantara Global, Himpunan Pengusaha Muda Indonesia (HIPMI).

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif MATRADE, Sharimahton Mat Saleh berkata, industri pembinaan di Indonesia dianggarkan mencecah 333 trilion rupiah (RM100.6 bilion) pada tahun ini, yang merangkumi 47 peratus dalam sektor awam dan 53 peratus dalam sektor bangunan.

"Kerajaan Indonesia komited untuk meningkatkan pelaburan dalam sektor infrastruktur di mana MATRADE telah menganjurkan acara dan program utama yang didedikasikan untuk mempercepatkan eksport produk dan perkhidmatan Malaysia ke Indonesia.

"Inisiatif berterusan ini menekankan komitmen MATRADE untuk membantu syarikat Malaysia dalam mendapatkan prospek perniagaan yang berpotensi melalui perkongsian strategik atau usaha sama," katanya dalam satu kenyataan.

Delegasi Malaysia yang terdiri daripada wakil MATRADE, Kementerian Kerja Raya (KKR), dan Invest Selangor, termasuk sejumlah 24 syarikat dan jabatan kerajaan dengan 45 wakil tahun ini menawarkan perkhidmatan berkualiti tinggi dalam bidang seperti pembinaan, seni bina, projek hartanah, perkhidmatan kejuruteraan, elektronik dan infrastruktur.

Jumlah eksport perkhidmatan pembinaan Malaysia bernilai RM6.1 bilion manakala import bernilai RM4.8 bilion pada 2022.

Sementara itu, eksport keseluruhan Malaysia dalam perkhidmatan berjumlah RM140.3 bilion.

Kekuatan sektor pembinaan Malaysia adalah disebabkan oleh keupayaan syarikat tempatan untuk melaksanakan projek iaitu pembinaan bangunan, jalan raya dan lebuh raya, kereta api, jambatan dan lapangan terbang, rawatan air dan loji janakuasa, fabrikasi struktur keluli, pemasangan dan pendirian.

Selain itu, syarikat tempatan turut memiliki keupayaan untuk membina projek pembangunan bercampur termasuk perumahan, hotel, riadah dan kediaman mewah, dan penyelenggaraan bangunan, termasuk untuk menara bertingkat tinggi.

Berita Harian X