Rabu, 13 September 2023 | 2:54pm

Lima firma fintech di Labuan IBFC serah kembali lesen

LABUAN: Jumlah syarikat teknologi kewangan (fintech) yang beroperasi di Pusat Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa Labuan (IBFC) telah berkurangan sedikit.

Dari 2017 hingga Ogos 2023, lima syarikat fintech yang terlibat dalam sistem pembayaran, pelesenan keselamatan dan operasi token kredit telah menyerahkan lesen mereka kepada badan kawal selia Labuan IBFC, Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan (Labuan FSA).

Labuan FSA memberitahu bahawa dua daripada sebab utama yang mendorong keputusan syarikat untuk menghentikan operasi mereka ialah persekitaran pasaran yang amat kompetitif dan turun naik yang wujud yang dikaitkan dengan mata wang kripto.

Bagi mengatasi cabaran ini, agensi di bawah Kementerian Kewangan itu berkata ia telah mengambil langkah proaktif untuk menangani risiko baharu, terutamanya dalam era digital.

Ini termasuk pendekatan yang komprehensif untuk mengurus risiko seperti ancaman siber, kebimbangan mengenai perlindungan data dan risiko berkaitan teknologi.

Selain itu, Labuan FSA akan merangka garis panduan yang melindungi integriti dan tata laku perniagaan digital, mengukuhkan tadbir urus digital dan pengurusan risiko siber serta memastikan pematuhan terhadap peraturan Pencegahan Pengubahan Wang Haram/Pembiayaan Keganasan.

Berdasarkan Labuan IBFC yang terus berkembang, ia kekal komited untuk menyokong dan menggalakkan inovasi fintech selain menangani pelbagai cabaran seiring dengan landskap teknologi kewangan yang sentiasa berubah.

Ia kekal komited untuk menggalakkan inovasi, penyesuaian dan sokongan dalam sektor fintech, berada di barisan hadapan dalam kemajuan teknologi.

Pada masa ini, terdapat 111 syarikat fintech yang beroperasi di Labuan IBFC, terlibat dalam pelbagai sektor kewangan, termasuk perbankan pelaburan, perbankan komersial, insurans, pasaran modal (termasuk pengurusan dana dan pelesenan sekuriti), pembrokeran wang, sistem pembayaran, perkhidmatan token kredit, operasi pertukaran dan terbitan sekuriti.

– BERNAMA

TAG: IBFC, fintech, kripto, teknologi, keselamatan siber, pelaburan

Berita Harian X