Selasa, 30 Mei 2023 | 3:09pm
Fadillah berbual bersama Airlangga semasa Majlis Makan Malam bersama Kedutaan dan Sekretariat CPOPC sempena misi ke Brussels - Foto BERNAMA
Fadillah berbual bersama Airlangga semasa Majlis Makan Malam bersama Kedutaan dan Sekretariat CPOPC sempena misi ke Brussels - Foto BERNAMA

TPM yakin mesyuarat EUDR di Brussels buahkan hasil

BRUSSELS: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi yakin mesyuarat mengenai Peraturan Penebangan Hutan Kesatuan Eropah (EUDR) yang berlangsung di sini akan membuahkan hasil dengan penglibatan peringkat lebih tinggi.

Menurut beliau, selama ini pembabitan adalah hanya di peringkat pegawai.

"Kini komitmen adalah daripada peringkat kementerian. Bukan sahaja kementerian (malah) saya datang untuk mewakili kerajaan Malaysia, bukan sahaja sebagai Menteri Perladangan dan Komoditi tetapi juga Timbalan Perdana Menteri," katanya kepada media Malaysia.

Misi mengadakan pertemuan dengan Kesatuan Eropah (EU) adalah misi bersama Indonesia, yang juga pengeluar terbesar minyak sawit.

"Justeru, itu menunjukkan komitmen kita terhadap kemampanan dan bukan sahaja yang baik untuk Malaysia tetapi seluruh dunia," tambahnya.

Ini lawatan rasmi pertama Fadillah dan misi ke EU adalah misi bersama dengan kerajaan Indonesia di bawah Majlis Negara-Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC).

Awal tahun ini, Fadillah dan Menteri Koordinator Hal Ehwal Ekonomi (KOMENKO) Indonesia, Airlangga Hartarto telah sama-sama bersetuju untuk melindungi kepentingan sektor minyak sawit dengan memperkukuh usaha dalam menangani diskriminasi terhadap minyak sawit.

Jika digabungkan, Malaysia dan Indonesia menyumbang lebih 80 peratus kepada pasaran minyak sawit global.

Sebagai sebahagian daripada misi itu, mereka akan bertemu Pesuruhjaya Alam Sekitar, Lautan dan Perikanan, Virginijus Sinkevičius; Wakil Tinggi bagi Hal Ehwal Luar Negeri dan Dasar Keselamatan Kesatuan Eropah, Josep Borrell-Fontellel serta Naib Presiden Eksekutif Eropah untuk Perjanjian Hijau dan Pesuruhjaya Tindakan Iklim Dasar, Frans Timmermans.

Menteri-menteri itu juga akan bertemu dengan Naib Presiden Parlimen Eropah, Heidi Hautala dan Pengerusi Perdagangan Antarabangsa, Bernd Lange.

Selain itu, turut dijadualkan ialah majlis makan tengah hari bersama pemimpin industri dan ketua pegawai eksekutif.

"Malaysia bersedia untuk membantu EU," kata Fadillah.

"Apa yang kita mahukan adalah lebih banyak penglibatan kerana keputusan yang diambil oleh mereka memberi kesan kepada Malaysia bukan sahaja pada perspektif ekonomi atau perdagangan tetapi juga kepada pekebun kecil."

Malaysia mempunyai kira-kira 700,000 pekebun kecil dalam bidang pertanian, dengan kira-kira 450,000 pekebun kecil terbabit dalam sektor minyak sawit.

Oleh itu, penglibatan adalah penting dan pada masa yang sama Malaysia juga mahu EU mengiktiraf semua tindakan yang diambil oleh kerajaan selama ini.

Malaysia menekankan keperluan untuk pendekatan yang seimbang antara mencapai matlamat pembangunan dan cita-cita iklim.

Matlamat Pembangunan Lestari/Mampan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNSDGs) kekal sebagai keutamaan utama bagi Malaysia.

Malah, definisi kelestarian PBB amat jelas iaitu kemampanan atau kelestarian sosial dan ekonomi berada pada tahap yang sama dengan alam sekitar.

Dalam kebanyakan takrifan kemampanan, terdapat juga kebimbangan terhadap kesaksamaan sosial dan pembangunan ekonomi.

Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) adalah antara inisiatif kemampanan, katanya.

Fadillah menambah, dalam kalangan pengilang, 96 peratus telah mencapai pensijilan MSPO manakala dari segi perladangan 98 peratus, termasuk pekebun kecil.

Terdapat dua jenis pekebun kecil iaitu satu yang diselenggarakan seperti Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) dan Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (FELCRA) serta satu lagi kebanyakannya milik keluarga.

"Kita juga membantu mereka (milik keluarga) untuk memastikan mereka diperakui."

Minyak sawit adalah sumber minyak sayuran yang paling efisien. Pokok kelapa sawit memerlukan tanah yang jauh lebih sedikit untuk menjana hasil yang sama berbanding dengan minyak-minyak lain.

"Jika anda bercakap mengenai penebangan hutan, secara perbandingan dengan kacang soya atau biji sesawi dan sebagainya, minyak sawit masih paling produktif dari segi penggunaan tanah," katanya.

Minyak sawit menghasilkan lebih banyak minyak setiap hektar berbanding mana-mana tanaman minyak sayuran utama lain, iaitu 3.3 tan sehektar. Sebagai perbandingan, kacang soya menghasilkan hanya 0.4 tan sehektar.

Malaysia juga mempunyai Skim Pensijilan Kayu Malaysia (MTCS) dan amalan Pengurusan Hutan Lestari (SFM), dengan tujuan untuk memudahkan akses ke pasaran tunggal EU.

-BERNAMA

Berita Harian X