Jumaat, 26 Mei 2023 | 5:52pm
Minggu Pembayaran Digital PayNet (PDPW)
Minggu Pembayaran Digital PayNet (PDPW)

PayNet anjur Minggu Pembayaran Digital

KUALA LUMPUR: Penyedia infrastruktur pembayaran digital runcit Malaysia, Payments Network Malaysia Sdn Bhd atau PayNet menganjurkan Minggu Pembayaran Digital PayNet (PDPW) bermula 24 hingga 29 Mei 2023.

Acara itu juga turut mewujudkan ruang jalinan kerjasama pembayaran digital yang lebih luas di seluruh negara.

Minggu yang julung kali diadakan itu bakal menghimpunkan pemain industri dari kalangan bank konvensional dan digital syarikat permulaan, pengawal selia, usaha niaga sosial, pelabur, futuris dan ahli akademik.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PayNet, Farhan Ahmad, berkata acara industri pembayaran digital ini dijangka memberikan pandangan baharu dalam aliran mega global dan inovasi dalam serta luar negara.

"Kami teruja untuk menganjurkan PDPW 2023 pertama yang menghimpunkan pakar, pelabur, syarikat pemula dan ahli akademik dari seluruh negara untuk bercakap mengenai masa depan pembayaran digital di Malaysia.

"Dengan peranan utama kami sebagai infrastruktur pembayaran nasional, kami gembira kerana menjadi pemangkin untuk memulakan dialog penting ini," katanya dalam satu kenyataan.

PDPW bakal disertai oleh lebih 1,000 peserta dari seluruh negara termasuk penyertaan antarabangsa dan berlangsung di AICB Kuala Lumpur.

PDPW 2023 direka bentuk untuk menjadi acara utama yang membolehkan peserta menyertai forum daripada kepimpinan kanan daripada BNM, kerajaan negeri, bank, bank digital, e-dompet, pemecut, pemodal teroka swasta dan awam, Persatuan Fintech Malaysia dan Malaysian Business Angel Network.

Ia akan menjadi forum yang luar biasa bagi sesiapa yang berminat dengan masa depan digital Malaysia.

Hari pertama acara bermula pada 24 Mei dengan Sidang Kemuncak Pembayaran Segalanya dan tiga sesi panel tentang membentuk masa depan pembayaran digital, kisah kejayaan mengenai pemodenan sektor awam melalui pendigitalan, dan meletakkan Malaysia sebagai hab untuk pembayaran digital inovasi.

PDPW 2023 kemudiannya akan menyediakan Pameran Inovasi Pembayaran selama dua hari, menetapkan konteks dengan sesi khas mengenai aliran mega pembayaran digital oleh penyedia teknologi global terkemuka diikuti oleh panel antarabangsa yang terdiri daripada pakar pembayaran digital dari BigTechs, blockchain dan ruang ID digital.

Acara ini akan diteruskan kepada sesi Speed Pitching di mana 15 syarikat pemula dan fintech akan mengambil bahagian.

Bagi maklumat lanjut mengenai, layari www.paynetweek.com.

Berita Harian X