Jumaat, 26 Mei 2023 | 3:35pm
Gambar hiasan. - NSTP/HAIRUL ANUAR RAHIM
Gambar hiasan. - NSTP/HAIRUL ANUAR RAHIM

Pelaksanaan GEG wajar dikaji semula - MSHR, ACATA

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengurangan Kemudaratan Malaysia (MSHR) dan Pusat Advokasi Rawatan Ketagihan Lanjutan (ACATA) hari ini menggesa Kementerian Kesihatan agar memikirkan semula keputusan mereka untuk meneruskan dasar penamat generasi rokok (GEG).

Sementara kedua-dua MSHR dan ACATA gembira dengan komitmen Kerajaan mahu mengurangkan kelaziman merokok di negara ini, pengharaman keras yang merangkumi produk pengurangan bahaya seperti vape, adalah tidak produktif.

Kedua-dua badan ini membuat ulasan sebagai maklum balas terhadap pengumuman baru-baru ini oleh KKM yang mahu membentangkan Rang Undang-undang (RUU) Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022.

Presiden ACATA, Dr Arifin Fii, berkata 'epidemik' tembakau adalah salah satu ancaman kesihatan awam terbesar di dunia, membunuh lebih lapan juta orang setahun, termasuk kira-kira 1.2 juta kematian akibat pendedahan kepada asap rokok.

"Ia membunuh 27,200 rakyat Malaysia setiap tahun.

"Terdapat bukti yang kukuh dan boleh dipercayai untuk menyokong bahawa produk vape adalah kurang berbahaya daripada merokok. Bukti juga menunjukkan bahawa vape dengan cekap membantu perokok untuk berhenti.

"Selanjutnya, kajian telah menunjukkan bahawa peratusan tidak pernah merokok yang menggunakan vape adalah sangat kecil.

"Sebuah kajian tempatan pada 2020 di Malaysia mendapati hanya 0.6 peratus mereka yang tidak merokok menggunakan vape, menolak tepi dakwaan mengatakan vape menarik pengguna baharu," katanya dalam satu kenyataan bersama.

ACATA pula berkata, adalah penting bagi KKM menjalankan kajian menyeluruh dan mengesahkan data-data yang boleh diperoleh kementerian sebelum melaksanakan GEG.

"Malangnya, banyak kajian dan data yang dibentangkan oleh KKM mengandungi maklumat salah.

"Misalnya, dalam laporan terbaharu ia mengatakan bahawa terdapat 30 kes EVALI yang dilaporkan kepada KKM setakat ini. Ini tidak benar, ia tidak disahkan sebagai kes kerana EVALI hanya disahkan di Amerika Syarikat dan tiada negara lain di dunia ini."

"Walaupun begitu, cara untuk menguruskan kebarangkalian kejadian seperti EVALI bukanlah melalui larangan tetapi peraturan, kerana larangan sepenuhnya akan mendorong perokok dan vaper lebih jauh ke kancah sumber seludup," tambah Profesor Dr Sharifa Ezat Wan Puteh, Pengerusi MSHR yang juga Pakar Perubatan Kesihatan Masyarakat dan Pakar Ekonomi Kesihatan dari Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Beliau berkata, maklumat yang komprehensif mesti dinilai dengan teliti atau kita berisiko membuat keputusan berat sebelah.

"Bagi mereka yang tidak merokok atau telah berjaya berhenti merokok (menggunakan NRT dll), maka tidak perlulah mereka mula menggunakan vape.

"Sekiranya vape dibenarkan digunakan dalam kalangan perokok, ia boleh memberi manfaat dari segi mengurangkan kemudaratan tembakau dan mengurangkan populasi perokok.

"Ini selaras dengan kemajuan negara maju lain seperti New Zealand, Jepun dan United Kingdom yang mencatatkan penurunan dalam kelaziman merokok," jelas beliau.

Katanya, derdasarkan data ia menunjukkan bahawa mereka yang merokok kedua-dua rokok dan vape telah mengurangkan penggunaan rokok mereka, sambil menggunakan vape pada masa yang sama.

"Berlandaskan anggaran, kadar perokok di Malaysia akan berkurangan daripada 4.88 juta pada 2019 kepada 4 juta pada 2025 disebabkan pelbagai sebab termasuk penggunaan vape.

"Statistik ini adalah sejajar dengan data daripada beberapa negara yang membenarkan penggunaan vape sebagai strategi untuk mengurangkan risiko tembakau, sebagai tambahan kepada rawatan standard menggunakan terapi gantian nikotin.

"Ini adalah satu fakta yang tidak boleh dinafikan, kerana pada masa ini, terdapat ramai perokok beralih kepada vape atau produk haba bukan bakar di Malaysia, sebagai usaha berhenti merokok," katanya.

Namun, menurut beliau lagi, produk ini memerlukan peraturan dan kawalan yang pragmatik.

Berita Harian X