Jumaat, 26 Mei 2023 | 12:06pm
Secure2u jadi platform tunggal meluluskan transaksi web M2U, aplikasi M2U, MAE dan transaksi dalam talian kad Maybank.
Secure2u jadi platform tunggal meluluskan transaksi web M2U, aplikasi M2U, MAE dan transaksi dalam talian kad Maybank.

Elak penipuan, Secure2u dipindahkan ke MAE Maybank

KUALA LUMPUR: Secure2u akan dipindahkan ke aplikasi MAE Maybank menjelang Julai 2023 untuk memastikan ciri keselamatan dalam talian yang dipertingkatkan untuk pelanggan Maybank.

Setiap transaksi melalui aplikasi MAE bagi setiap akaun adalah langkah perlindungan tambahan untuk melindungi pelanggan semasa membuat perbankan dalam talian, meminimumkan kemungkinan butiran perbankan dalam talian pelanggan dikompromi yang digunakan oleh pihak ketiga.

Secure2u melalui aplikasi MAE akan menjadi satu-satunya platform untuk meluluskan transaksi yang dibuat daripada web M2U, aplikasi M2U, aplikasi MAE dan untuk transaksi dalam talian yang dibuat untuk kad Maybank.

Pelanggan yang menikmati aplikasi MAE digalakkan untuk sentiasa mengemas kini aplikasi bagi memastikan mereka menggunakan versi terkini pada setiap masa.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan dan Perkhidmatan Kewangan Komuniti, Datuk John Chong berkata, memandangkan trend memberi kebimbangan dalam peningkatan aktiviti penipuan kewangan dalam talian dan persekitaran digital, Maybank kekal komited untuk memastikan perjalanan pelanggan bebas dari kebimbangan dengan menyediakan langkah keselamatan yang dipertingkatkan.

"Penyelesaian perbankan dalam talian ini untuk mengelakkan pelanggan kami daripada ditipu wang hasil titik peluh mereka.

"Inisiatif untuk memindahkan Secure2u ke aplikasi MAE juga menyokong arahan Bank Negara agar bank berhijrah daripada One Time Passwords (OTP) melalui SMS kepada cara yang lebih selamat untuk mengesahkan transaksi," katanya dalam satu kenyataan.

John Chong berkata, langkah keselamatan ini disertakan dengan tempoh pengaktifan 12 jam apabila pelanggan mendayakan Secure2u pada aplikasi MAE buat kali pertama atau pada peranti lain.

"Tempoh pengaktifan 12 jam bertujuan untuk menghalang kelulusan transaksi tanpa kebenaran dan menyediakan perlindungan yang dipertingkatkan untuk pelanggan.

"Tiada transaksi yang memerlukan kebenaran Secure2u boleh dilakukan dalam tempoh pengaktifan 12 jam," katanya.

Katanya, untuk memastikan pengalaman yang lebih lancar dalam peralihan pada aplikasi Secure2u kepada MAE, Maybank menggesa pelanggan mereka untuk berpindah ke Secure2u secepat mungkin "Maybank memperkenalkan Kill Switch pada aplikasi MAE dan laman web Maybank2u sebagai alat tambahan untuk melindungi dana pelanggan daripada penipuan dalam talian bermula Februari 2023.

"Ciri Kill Switch membolehkan pelanggan menyahaktifkan akses Maybank2u mereka buat sementara waktu dan menyekat penggunaan kad kredit mereka apabila mengesan sebarang transaksi yang mencurigakan.

"Ciri Kill Switch akan ditambahkan ke dalam aplikasi MAE tidak lama lagi untuk pengguna kad debit Maybank menjelang Jun 2023," katanya.

Beliau berkata, Maybank komited untuk memerangi penipuan kewangan dengan mempercepatkan pendigitalan dan pemodenan teknologi melalui peningkatan infrastruktur dan sentiasa memperhalusi ciri keselamatan semua tawaran selaras dengan tujuan menginsankan perkhidmatan kewangan.

Maybank kekal dalam usahanya untuk melindungi pelanggan daripada penipuan kewangan dan menyediakan pengalaman perbankan yang selamat dan terjamin apabila berurus niaga dalam talian.

Berita Harian X