Jumaat, 28 April 2023 | 5:01pm
Presiden Gabungan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia (FPMPAM), Dr Steven Chow.
Presiden Gabungan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia (FPMPAM), Dr Steven Chow.

Kurangkan rokok, kerajaan wajar adakan sesi rundingan pemegang kepentingan - FPMPAM

KUALA LUMPUR: Gabungan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia (FPMPAM), badan kebangsaan yang mewakili doktor swasta di Malaysia, hari ini mengesyorkan Malaysia mempertimbangkan pengalaman United Kingdom (UK) dalam pendekatannya terhadap usaha mengurangkan kelaziman merokok di sana.

Komen FPMPAM dibuat berikutan pengumuman bahawa kerajaan UK akan memulakan skim 'swap to stop' pertama di dunia, yang akan menyediakan satu juta perokok kit permulaan vape bersama sokongan tingkah laku untuk membantu mereka berhenti daripada tabiat itu. Ini adalah sebahagian daripada langkah kerajaan UK untuk memenuhi cita-citanya menjadi bebas asap menjelang 2030 - mengurangkan kadar merokok kepada 5.0 peratus atau kurang.

Presiden Gabungan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia (FPMPAM), Dr Steven Chow, berkata: "Tindakan berhenti bagi ramai perokok tidak semudah berhenti serta-merta. Bagi kebanyakan, ia adalah mengenai menggantikan tabiat yang telah menjadi naluri dan semula jadi. Kita mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk membuat perokok berhenti jika kita memberi mereka laluan yang menyokong keperluan psikososial mereka."

"Bukti telah wujud selama bertahun-tahun bahawa produk nikotin tidak mudah terbakar adalah kurang berbahaya daripada merokok dan kajian berturut-turut menunjukkan bahawa vape adalah alternatif yang berkesan dalam usaha berhenti rokok konvensional. Meletakkan proses sistematik di tempat yang memanfaatkan strategi pengurangan bahaya, seperti skim 'swap to stop', adalah pendekatan inovatif yang berani untuk menangani masalah kesihatan awam yang keras hati."

Di Malaysia, terdapat kira-kira 5.0 juta orang dewasa, berumur 15 tahun ke atas, yang menjadi perokok semasa . Secara perbandingan, di UK, di mana strategi pengurangan bahaya dilaksanakan, kelaziman merokok telah menurun secara beransur-ansur sejak 2011 di mana kelaziman merokok berada pada 20.2 peratus.

Statistik terkini dari 2021 menunjukkan kelaziman merokok dalam kalangan orang dewasa berumur 18 tahun pada 13.3 peratus, bersamaan sekitar 6.6 juta orang .

FPMPAM juga menunjukkan sokongannya terhadap gesaan oleh bekas Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi yang "mengesyorkan bahawa kerajaan harus melihat kepada negara-negara seperti Jepun, UK, dan New Zealand untuk mendapatkan panduan tentang cara mengawal produk ini berdasarkan profil risiko mereka, dengan "rokok adalah yang paling berbahaya" dan "vape di penghabisan bawah" spektrum risiko."

FPMPAM menambah bahawa kerjasama holistik antara kerajaan, pengamal perubatan di kemudahan awam dan swasta, serta pakar pengurangan bahaya, adalah penting jika Malaysia serius untuk mengurangkan tahap merokok.

"Pemahaman yang betul tentang strategi pengurangan bahaya, ditambah dengan campur tangan kerajaan dan sokongan tingkah laku daripada pengamal perubatan dan profesional penjagaan kesihatan lain, adalah penting jika kita ingin mengurangkan kejadian merokok di Malaysia."

"FPMPAM menggesa kerajaan untuk berunding dan melibatkan diri dengan pengamal perubatan, pakar pengurangan bahaya, dan semua pihak berkepentingan lain untuk mendapatkan pandangan yang pelbagai. Ini boleh membantu kerajaan dalam langkahnya untuk membangunkan rangka kerja, sama ada kawal selia atau perubatan, untuk memacu matlamat Malaysia mencapai kelaziman merokok kurang daripada 5% menjelang 2045," kata Dr Steven.

FPMPAM akan memulakan kempen tiga tahun untuk mendidik dan memperkasakan pengamal swasta, profesional penjagaan kesihatan lain dan orang awam sebagai duta mesej utama dalam program mereka yang bertajuk, "Merokok: jangan mula, jika anda merokok, berhenti dan jika anda tak boleh berhenti, minta tolong".

Berita Harian X