Jumaat, 3 March 2023 | 4:18pm
Gambar fail. - BERNAMA
Gambar fail. - BERNAMA

Dasar GEG wajar dikaji semula - MSHR

KUALA LUMPUR: The Malaysian Society for Harm Reduction (MSHR) memohon kerajaan mengkaji semula langkah melaksanakan dasar Penamat Generasi atau Generation End Game (GEG) ke atas vape.

Ini kerana ia sebenarnya berpotensi membantu kerajaan mengurangkan tabiat merokok di Malaysia.

Minggu lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan sokongan kerajaan terhadap inisiatif GEG semasa pembentangan Belanjawan 2023 di Parlimen.

Pengerusi MSHR dan Doktor Kesihatan Komuniti dan Pakar Ekonomi Kesihatan dari Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr Sharifa Ezat Wan Puteh, berkata semakin ramai perokok bertukar kepada vape dalam usaha berhenti merokok.

"Kajian tempatan telah menunjukkan ramai pengguna vape, asalnya adalah perokok dan kejadian bukan perokok menggunakan vape adalah sangat jarang berlaku.

"Di samping itu, penyebab utama dirumuskan di dalam kajian itu ialah pengguna vape menggunakan vape dengan tujuan berhenti merokok (88 peratus) atau mengurangkan bilangan rokok yang dihisap (91 peratus).

"Potensi vape boleh mengurangkan tabiat merokok adalah begitu besar di Malaysia dan tidak wajar diketepikan," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau menambah, dalam jangka masa panjang, ia akan mengurangkan bilangan perokok.

"Berdasarkan anggaran, kadar perokok di Malaysia akan berkurangan daripada 5.0 juta pada 2019 kepada 4.0 juta pada 2025 disebabkan pelbagai sebab termasuk penggunaan vape.

"Statistik ini adalah seiring dengan data dari beberapa negara yang melihat vape sebagai satu strategi mengurangkan risiko menghisap rokok, selain terapi gantian nikotin.

"Ini adalah fakta yang tidak boleh dinafikan dan berdasarkannya, MSHR percaya bahawa GEG boleh menjadi tidak produktif, kerana ia meletakkan vape sama berbahaya dengan rokok dan tembakau. Ini akan memberi mesej salah kepada perokok, yang akan keberatan untuk bertukar kepada vape," katanya.

MSHR menyarankan supaya Kerajaan mengawal selia vape, memberikan latihan kepada vendor untuk bertukar kepada NRT (terapi gantian nikotin) dan vape jika perlu.

Kerajaan juga disaran menubuhkan jawatankuasa bebas yang dipacu oleh sains dan bukti-bukti bagi melakukan penyelidikan dan kajian mendalam ke atas produk vape.

"Adalah penting bahawa Kerajaan dinasihati oleh pakar kesihatan bebas dan membuat keputusan berdasarkan sains dan bukti-bukti. Walaupun vape mempunyai risiko kesihatan, kita tidak boleh mengabaikan bukti saintifik bahawa vape sekurang-kurangnya 95 peratus kurang berbahaya daripada merokok.

"Terdapat beberapa organisasi kesihatan awam terkemuka yang telah membuat anggaran tersebut dan disahkan oleh beberapa negara maju. Selain itu, vape juga diiktiraf sebagai alat yang berkesan untuk mengurangkan bahaya dan kadar merokok.

"Jika kita melihat penurunan kadar merokok di negara yang mempunyai kadar vaping yang lebih tinggi, ia akan menjadi lebih pantas apabila kadar vaping meningkat. Pada tahun 2013 sebagai contoh, Australia mempunyai kadar merokok yang lebih rendah daripada Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK) dan New Zealand. Bagaimanapun, sebaik sahaja AS, UK dan New Zealand mengesahkan vape sebagai alat pengurangan bahaya, kadar merokok menurun dengan ketara di negara-negara ini berbanding hanya 0.3 peratus di Australia," katanya.

MSHR juga menggesa kerajaan supaya segera memperkenalkan peraturan di bawah undang-undang sedia ada untuk mengawal produk vape.

Ini adalah untuk memastikan produk dikawal selia dan untuk mengelakkan penyalahgunaan dan penyalahgunaan produk serta menghalang akses oleh golongan bawah umur.

"Proses perundangan untuk rang undang-undang baharu akan mengambil masa yang panjang. Di samping itu, rang undang-undang tidak seharusnya dibentangkan tanpa perbincangan dan kajian terperinci mengenai cadangan langkah GEG yang dicadangkan oleh menteri terdahulu.

"Oleh itu, kami percaya kerajaan harus mengambil langkah segera untuk mengawal selia produk vape menggunakan undang-undang sedia ada bagi mempercepatkan peraturan mengenai produk demi melindungi pengguna daripada bahan terlarang dengan memperkenalkan piawaian pada produk serta melarang akses oleh golongan bawah umur," tambahnya.

Berita Harian X