Selasa, 28 Februari 2023 | 12:31pm
Thailand menjadi destinasi pilihan keluarga Malaysia bercuti di luar negara - Foto hiasan
Thailand menjadi destinasi pilihan keluarga Malaysia bercuti di luar negara - Foto hiasan

Thailand destinasi melancong paling diminati rakyat Malaysia

KUALA LUMPUR: Dua bandar raya di Thailand iaitu Hat Yai dan Bangkok menjadi destinasi idaman oleh keluarga Malaysia yang ingin bercuti di luar negara tahun ini, demikian menurut data carian platform percutian digital Agoda.

Tiga lagi kota metropolitan Asia menawarkan pelbagai jenis hiburan untuk semua peringkat umur yang menjadi pilihan ialah Singapura, Tokyo dan Taipei.

Menurut Agoda, tujuh daripada 10 destinasi antarabangsa yang mendapat carian tertinggi untuk percutian di tahun 2023 oleh golongan berkeluarga adalah bandar-bandar besar.

"Syurga pantai tropika turut menjadi idaman pelancong, dengan Phuket (keenam), Bali (ketujuh) dan Krabi (kelapan) mendapat tempat di dalam senarai destinasi percutian keluarga yang mendapat carian tertinggi," katanya.

Sementara itu, destinasi domestik yang menjadi pilihan untuk percutian keluarga Malaysia adalah Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Melaka.

Destinasi percutian lain dengan udara nyaman seperti Cameron Highlands (kelima) dan Genting Highlands (ke-10) juga menarik perhatian pelancong keluarga Malaysia.

Pengarah Negara Malaysia dan Brunei Agoda, Cleland Robertson, berkata rakyat Malaysia menghargai masa yang diluangkan bersama-sama keluarga, dan dengan bercuti, ia memberikan peluang untuk mengukuhkan ikatan sesama ahli keluarga sambil menikmati makanan, pemandangan dan aktiviti baharu.

"Proses merancang percutian yang membabitkan kumpulan yang besar dari pelbagai peringkat umur dan bajet boleh menjadi satu cabaran.

"Oleh itu, kami di Agoda telah berusaha untuk melancarkan proses tempahan, di mana penempahan penginapan, penerbangan dan aktiviti boleh dilengkapkan dengan hanya satu klik," katanya.

Beliau berkata, dalam percutian keluarga, tiada satu tempat penginapan yang dapat memenuhi keperluan semua pihak.

Katanya, sesetengah keluarga lebih menggemari Agoda Homes yang menawarkan kemudahan dapur atau ruang tamu tambahan yang dapat menampung kumpulan keluarga, manakala yang lain pula lebih menggemari hotel dengan kelab kanak-kanak, khidmat mengasuh bayi atau bilik bersambung yang mesra keluarga.

"Proses tempahan Agoda yang mudah dapat memenuhi keperluan semua, membantu pelancong berkeluarga untuk mencari hotel atau inap desa yang ideal untuk percutian mereka," katanya.

Berita Harian X