Khamis, 19 Januari 2023 | 12:59pm
Malaysia antara tiga pasaran pelancongan paling popular di Asia semasa Tahun Baharu Cina -NSTP/Aizuddin Saad
Malaysia antara tiga pasaran pelancongan paling popular di Asia semasa Tahun Baharu Cina -NSTP/Aizuddin Saad

Malaysia destinasi pelancongan kedua popular Tahun Baharu Cina

KUALA LUMPUR: Malaysia muncul sebagai destinasi kedua yang mempunyai carian tertinggi pelancong di Asia sempena sambutan Tahun Baharu Cina selepas Jepun berdasarkan data carian platform percutian digital global, Agoda.

Menurut platform itu dalam kenyataan hari ini, Thailand berada di kedudukan ketiga diikuti Indonesia, Singapura, Vietnam, Korea Selatan dan Filipina di tangga kelapan.

"Tahun ini, data Agoda juga menunjukkan bahawa ramai pelancong yang memilih percutian ke destinasi berhampiran di negara jiran untuk perayaan berkenaan.

"Namun begitu, trend ini tidak ketara dalam kalangan pelancong dari China dan Jepun yang lebih menggemari destinasi percutian beriklim panas.

"Oleh itu, ia melonjakkan Thailand ke tempat pertama. Sebaliknya pula, pelancong Thailand ingin menuju ke Jepun yang beriklim lebih sejuk," katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Agoda, Omri Morgenshtern, berkata adalah satu perkembangan yang sangat baik untuk dapat menyaksikan kembalinya keyakinan pelancong terhadap percutian antarabangsa terutamanya dalam pasaran Jepun, Korea dan Taiwan yang dibuka baru-baru ini.

"Kami mempunyai jangkaan terhadap lonjakan dalam perjalanan dari negara China, apabila Thailand, Macau, Taiwan, Hong Kong dan Jepun kembali dalam senarai destinasi idaman bagi Tahun Baharu Cina tahun ini.

"Namun, ia mungkin terlalu awal untuk menjangkakan pemulihan yang sepenuhnya, memandangkan cabaran yang membabitkan kapasiti dan harga penerbangan," katanya.

Data carian Agoda juga mendedahkan pilihan utama dalam tiga pasaran paling popular mengikut volum ialah Jepun, Malaysia dan Thailand.

Bandar kosmopolitan adalah tarikan utama di Jepun, dengan Tokyo, Osaka dan Fukuoka yang adalah tiga destinasi yang mendapat carian tertinggi.

Dengan tarikan warisan budaya dan suasana kotanya yang meriah, Kuala Lumpur muncul sebagai tempat paling popular di Malaysia, diikuti dengan Melaka dan Pulau Pinang, masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Di Thailand pula, Bangkok berjaya menduduki tempat pertama, diikuti oleh bandar pesta pantai Pattaya dan Chiang Mai yang kaya dengan budaya.

Berita Harian X