Isnin, 12 Disember 2022 | 3:28pm
Gambar hiasan. - Reuters
Gambar hiasan. - Reuters

Rangkaian 5G Malaysia lebih 40 peratus liputan

KUALA LUMPUR: Pelaksanaan rangkaian 5G oleh Digital Nasional Bhd (DNB) adalah lebih awal daripada jadual dan dijangka melebihi 40 peratus liputan kawasan berpenduduk (COPA) di seluruh negara menjelang Disember 2022.

Syarikat itu merancang untuk COPA mencapai 37.9 peratus untuk tahun ini tetapi unjuran semasa mencerminkan ia akan mencecah 41.8 peratus pada akhir Disember.

Ketua Pegawai Operasi DNB, Nasution Mohamed, dalam satu kenyataan berkata firma itu yakin mampu mencapai komitmen 80 peratus COPA dalam tempoh 18 bulan akan datang berdasarkan permintaan untuk perkhidmatan 5G serta sokongan yang diterima bagi kelulusan yang diperlukan daripada pelbagai pihak berkuasa negeri termasuk majlis tempatan dalam usaha mempercepatkan penggunaan rangkaian.

DNB berkata rangkaian itu akan mencapai 14 juta orang yang terletak di kawasan-kawasan di bawah liputan dan melebihi 30 juta dalam tempoh dua tahun akan datang.

"COPA 40 peratus akan dicapai melalui kira-kira 3,500 tapak berbanding 4,018 tapak yang dirancang pada awalnya," kata beliau.

Pengurangan jumlah tapak ini adalah hasil daripada isu rantaian bekalan yang dihadapi pada awal tahun ini termasuk kelewatan dalam mendapatkan kelulusan majlis tempatan yang diperlukan terutamanya di Selangor serta Sarawak.

DNB berkata isu-isu ini sebahagian besarnya telah diselesaikan dan rangkaian itu akan digunakan secara progresif pada 2023 seperti yang dirancang.

"Bagi mengatasi kelewatan yang dialami dan untuk mencapai COPA 40 peratus, DNB telah menggubah semula usaha pelaksanaan rangkaiannya ke negeri-negeri yang dirancang dimulakan pada 2023 dan ke atas," jelasnya.

Rangkaian kini merangkumi hampir seluruh Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor, sebahagian besar Pulau Pinang, Johor, Negeri Sembilan serta beberapa bahagian di Melaka, Perak, Kelantan, Sabah, dan Sarawak.

Setakat ini, lima daripada enam pengendali rangkaian mudah alih di Malaysia, yang secara kolektif mempunyai lebih 20 juta pelanggan iaitu Celcom Axiata Bhd, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Telekom Malaysia Bhd, U Mobile Sdn Bhd dan YTL Communications Sdn Bhd

(YES) telah mula menyediakan perkhidmatan 5G runcit kepada pengguna akhir mereka, susulan pemeteraian perjanjian akses 5G masing-masing dengan DNB pada 31 Oktober 2022. - Bernama

Berita Harian X