Rabu, 8 Januari 2020 | 2:38pm

Widad Business Group, RRJ Capital yakin dipilih ambil alih PLUS

KUALA LUMPUR: Dua pembida, Widad Business Group Sdn Bhd (WBG) dan RRJ Capital, yang sudah mengemukakan tawaran pengambilalihan konsesi lebuh raya PLUS Malaysia Bhd dan empat lebuh raya di Lembah Klang berkaitan Gamuda Bhd, yakin tawaran yang dikemukakan mereka akan menjadi pilihan kerajaan.

WBG, konglomerat pembinaan dan pengurusan fasiliti bersepadu, berkata tujuan utama pengambilalihan itu bagi memberi keutamaan kepada rakyat, sejajar dengan manifesto kerajaan.

Pengerusi Eksekutif Kumpulannya, Tan Sri Muhammad Ikmal Opat Abdullah, berkata, tawaran yang dikemukakan pihaknya akan membantu meringankan beban kewangan kerajaan dan rakyat.

Beliau berkata, kerajaan akan mendapat manfaat daripada penepian pampasan sebanyak RM3.038 bilion dan andaian hutang sebanyak RM30 bilion, sebagai tambahan kepada pengecualian jaminan sukuk RM11 bilion.

“Kami yakin tawaran kami dapat meyakinkan kerajaan. Dalam masa yang sama, rakyat akan menikmati banyak penjimatan yang diperlukan dari pengurangan tol yang besar dan lebih banyak kemudahan.

“WBG yakin dengan keupayaannya untuk mengurus konsesi dengan baik tanpa membebankan kerajaan pada masa akan datang. Kami mempunyai kekuatan utama dalam kewangan dan keupayaan untuk menguruskan PLUS.

“Di bawah perniagaan kumpulan, terdapat dua entiti tersenarai iaitu WGB dan Dataprep Holdings Bhd (DHB), dengan jumlah permodalan pasaran sebanyak RM1.45 bilion, yang mampu menyokong pengambilalihan yang dicadangkan.

“Kumpulan juga khususnya mempunyai keupayaan sedia ada dalam menguruskan lebuh raya, kerana kami adalah syarikat yang terbabit dalam kerja dan projek penyelenggaraan,” katanya kepada BH.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng baru-baru ini menyatakan kabinet dijangka membuat keputusan mengenai cadangan pengambilalihan itu pada minggu ini.

Beliau berkata keputusan itu perlu dibuat segera bagi mengelak kerajaan terpaksa membayar pampasan yang lebih tinggi kepada pengendali tol.

WGB menawarkan bidaan PLUS Expressway Bhd bernilai RM5.3 bilion.

Selain daripada WBG, tiga pihak lain yang menwarkan bidaan adalah Maju Holdings Sdn Bhd bernilai RM34.9 bilion termasuk hutang, serta masing-masing dari RJR Capital (RM3.5 bilion) dan Tan Sri Halim Saad (RM5.2 bilion).

Sementara itu, firma ekuiti swasta milik warga Malaysia yang berpangkalan di Hong Kong, RRJ Capital tetap terus komited dalam pembidaan pengambilalihan konsesi lebuh raya.

Pengerusi RRJ Capital, Richard Ong, berkata pihaknya yakin dapat memenangi bidaan terbabit kerana mempunyai ekuiti tunai untuk membiayai pelaburan.

“Kami terus membida dan yakin dengan tawaran yang dikemukakan itu.

“Kita mempunyai ekuiti tunai dan tidak perlu meminjam dari institusi perbankan untuk membiayai pelaburan itu,” katanya.

RRJ Capital sebelum ini juga bersedia membayar deposit RM500 juta dalam tawarannya itu, jika diperlukan, sebagai tanda kesungguhan pihaknya untuk mengambil alih pengendali konsesi lebuh raya terbesar negara.

RRJ Capital juga menaikkan tawaran bidaan kepada RM3.5 bilion daripada RM3 bilion sebelumnya.

Firma itu berminat untuk mengambilalih 100 peratus ekuiti PLUS termasuk kertas hutangnya, stok pinjaman tidak bercagar boleh tukar tidak boleh tebus (RCULS) yang diterbitkan Projek Lebuhraya Usahasama Bhd, anak syarikat milik penuh PLUS. Pengendali lebuh raya itu mempunyai hutang kira-kira RM30 bilion.

Ia juga mencadangkan pembentukan usaha sama (JV) 50-50 dengan dana persaraan nasional seperti KWSP, Lembaga Tabung Haji, Permodalan Nasional Bhd (PNB) atau Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP), sekali gus membolehkan kerajaan dan juga Bumiputera untuk terus mengekalkan kepentingan mereka dalam PLUS.

Berita Harian X