Sabtu, 18 Mei 2019 | 4:37pm
Pertumbuhan KDNK 4.5% bagi suku pertama tahun ini menunjukkan daya tahan ekonomi Malaysia yang tinggi. - Foto hiasan
Pertumbuhan KDNK 4.5% bagi suku pertama tahun ini menunjukkan daya tahan ekonomi Malaysia yang tinggi. - Foto hiasan

KDNK 4.5% tanda daya tahan ekonomi Malaysia tinggi

KUALA LUMPUR: Pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) 4.5 peratus bagi suku pertama tahun ini menunjukkan daya tahan ekonomi Malaysia yang tinggi, semasa negara berhadapan dengan ketidaktentuan cabaran luaran yang timbul akibat perang dagangan antara Amerika Syarikat (AS) dan China, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Beliau berkata, ini adalah satu permulaan yang memberangsangkan untuk tahun ini.

“Ia seiring kenaikan pelaburan langsung asing (FDI) iaitu ke tahap tertinggi dalam sejarah negara, iaitu RM21.7 bilion, peningkatan 94.8 peratus berbanding RM11.2 bilion yang dicatatkan pada suku pertama tahun lalu.

“Ini membuktikan kekuatan ekonomi negara serta keyakinan tinggi pelabur asing ke atas kerajaan dan negara Malaysia,” kata beliau dalam perutusan Hari Wesak yang disambut esok.

Lim berkata, lebih separuh daripada FDI yang direalisasikan disumbangkan oleh pelaburan RM8.4 bilion dari Jepun, RM3.7 bilion dari Austria dan RM2.8 bilion Hong Kong.

Kerajaan berharap keyakinan ditonjolkan pelabur asing akan membantu meningkatkan pelaburan domestik syarikat tempatan bagi memantapkan lagi pertumbuhan negara, katanya.

Pada masa yang sama, Lim berkata lebihan akaun semasa naik kepada RM16.4 Bilion, atau 4.7 peratus daripada pendapatan kasar negara berbanding 3.0 peratus daripada suku keempat 2018.

“Ia dijangka akan terus berada dalam keadaan lebihan dalam suku-suku yang akan datang".

Beliau turut berkata bahawa suku pertama 2019 memperlihatkan Malaysia menerima 6.696 juta pelancong asing, iaitu jumlah yang terbesar sejak suku keempat 2016.

Ini adalah peningkatan 2.7 peratus berbanding tahun lalu apabila 6.520 juta pelancong asing melawat Malaysia, dan 3.9 peratus berbanding suku keempat 2018 apabila 6.446 juta pelancong asing masuk melawat Malaysia.

“Sambil semua penganut agama Buddha merayakan Hari Wesak dengan aman, marilah kita memperingati ajaran yang mengajak manusia untuk sentiasa berbuat baik dengan saling bantu-membantu tanpa melupakan sesiapa.

“Perkara yang sama akan dilaksanakan oleh kerajaan melalui pertumbuhan inklusif bagi memastikan kesejahteraan untuk semua rakyat Malaysia.

“Ini sejajar konsep Kemakmuran Bersama seperti yang diterangkan Perdana Menteri pada 9 Mei 2019 sempena ulang tahun pertama pentadbiran Pakatan Harapan,” katanya. - BERNAMA

Berita Harian X