Isnin, 10 Jun 2024 | 11:04pm
Scientex Bhd.
Scientex Bhd.

Scientex beli 14 bidang tanah di Johor pada harga RM381.43 juta

KUALA LUMPUR: Scientex Quatari Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Scientex Bhd memeterai perjanjian jual beli bersyarat dengan Lee Pineapple Company (Pte) Ltd untuk memperoleh 14 bidang tanah pegangan bebas di Johor pada harga RM381.43 juta.

Syarikat itu berkata, tanah yang berkeluasan kira-kira 141.74 hektar itu dikelilingi pembangunan sedia ada seperti Sri Pulai Perdana 2 dan Bandar Pulai Jaya (di utara), dan Bandar Baru Kangkar Pulai (di barat laut), dan terletak bersebelahan projek sedia ada dengannya iaitu Taman Pulai Mutiara, Taman Pulai Mutiara 2, dan Taman Pulai Duta.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, pemaju hartanah itu berkata cadangan pengambilalihan itu, yang akan dibiayai melalui dana jana dalaman dan pinjaman bank, dijangka selesai pada separuh pertama 2025.

Ia menyatakan bahawa Scientex Quatari telah mencadangkan untuk membangunkan tanah itu menjadi pembangunan hartanah bercampur.

"Cadangan pengambilalihan itu akan membolehkan kumpulan itu meningkatkan dan meningkatkan simpanan tanah sedia ada. Pembesaran simpanan tanah ini adalah selaras dengan matlamat kami untuk membina lebih banyak rumah mampu milik bagi memenuhi objektif kami iaitu 50,000 rumah mampu milik di seluruh negara menjelang 2028," katanya.

Scientex menegaskan bahawa jarak yang dekat antara pembangunan sedia ada dan pembangunan yang dicadangkan juga akan membolehkan kumpulan menjana kecekapan operasi yang lebih baik.

"Tanah itu dijangka menyediakan model pembangunan hartanah yang mantap dan mampan kerana kumpulan Scientex terus memberi tumpuan kepada kediaman bertanah dengan harga mampu milik di mana permintaan terus kekal teguh dan berdaya tahan," tambahnya.

-BERNAMA

Berita Harian X