Selasa, 21 Mei 2024 | 4:43pm
Petronas Dagangan Bhd - Foto Reuters
Petronas Dagangan Bhd - Foto Reuters

Petronas Dagangan raih untung bersih RM226.04 juta

KUALA LUMPUR: Keuntungan bersih Petronas Dagangan Bhd bagi suku pertama berakhir 31 Mac 2024 merosot kepada RM226.04 juta daripada RM301.84 juta setahun lalu.

Bagaimanapun, pendapatannya meningkat kepada RM9.39 bilion daripada RM8.65 bilion sebelumnya, disumbangkan oleh pertumbuhan volum jualan tujuh peratus dan peningkatan dua peratus harga jualan purata daripada segmen runcit, komersial dan serbaneka.

Syarikat itu berkata, hasil yang lebih baik itu juga didorong oleh kesan berterusan kempen promosi, pertumbuhan dalam sektor armada dan pengangkutan serta lantunan semula yang dipacu pelancongan dalam trafik penumpang.

"Namun begitu, keuntungan dipengaruhi oleh kos produk dan perbelanjaan operasi yang lebih tinggi," katanya dalam makluman kepada Bursa Malaysia.

Hasil segmen runcit meningkat sebanyak RM636.9 juta, atau 14 peratus, terutamanya disumbangkan oleh volum jualan yang lebih tinggi sebanyak 13 peratus manakala segmen komersial mencatatkan hasil yang lebih baik sebanyak RM104.8 juta, atau tiga peratus, terutamanya disebabkan oleh purata yang lebih tinggi harga jualan sebanyak enam peratus, mengimbangi volum jualan yang lebih rendah sebanyak tiga peratus.

Bagi segmen kemudahan, pendapatannya meningkat sebanyak RM5.9 juta, atau sembilan peratus, disumbangkan oleh permintaan yang lebih tinggi untuk Kedai Mesra dan Café Mesra pada suku terbabit.

Mengenai unjurannya, Petronas Dagangan menjangkakan segmen perniagaan runcit dan komersial akan terus berkembang di sebalik aktiviti ekonomi domestik yang kukuh dan pemulihan industri penerbangan manakala segmen serbaneka meneruskan tumpuannya untuk mengembangkan tawaran Café Mesra dan Kedai Mesra.

"Kumpulan kekal teguh untuk mengekalkan prestasinya sepanjang tahun, meningkatkan operasi perniagaan teras dan memupuk pertumbuhan selanjutnya, sambil memantau dengan berhati-hati potensi kesan yang mungkin timbul daripada perubahan kawal selia domestik serta cabaran global," tambahnya.

Syarikat mengisytiharkan dividen interim sebanyak 18 sen sesaham bagi suku pertama, yang perlu dibayar pada 19 Jun.

-BERNAMA

Berita Harian X