Rabu, 15 Mei 2024 | 7:44pm
Dari kiri, Ketua Pegawai Operasi Straits CommNet Solutions Sdn Bhd John Ho Soon Choy; Pengarah merangkap Pengurus Besar, Digital One Solutions Director, Paul Yung dan Pengerusi Digital One Solutions, Raymond Wei.
Dari kiri, Ketua Pegawai Operasi Straits CommNet Solutions Sdn Bhd John Ho Soon Choy; Pengarah merangkap Pengurus Besar, Digital One Solutions Director, Paul Yung dan Pengerusi Digital One Solutions, Raymond Wei.

Straits, Digital One Solutions HK laksana usaha sama pengkomputeran awan

KUALA LUMPUR: Straits Energy Resources Bhd menerusi anak syarikat tidak langsungnya, Straits CommNet Solutions Sdn Bhd (SCS) memeterai memorandum perjanjian (MoA) dengan Digital One Solutions (D1) untuk meneroka potensi usaha sama dalam industri pengkomputeran awan serantau.

Di bawah MoA ini, SCS dan D1 akan memulakan perbincangan eksklusif untuk bekerjasama dan membentuk syarikat usaha sama bagi mengambil bahagian dalam teknologi awan dan meneroka peluang perniagaan pengkomputeran di Malaysia dan di seluruh rantau ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Straits CommNet Solutions Sdn Bhd, Sunny Ho Khin Choy, berkata D1 adalah sebuah syarikat perkhidmatan awan dan perisian terulung yang memacu transformasi pendigitalan perusahaan dengan platform awan terkemuka di dunia, termasuk Huawei Cloud, Alibaba Cloud, Byteplus, Google Cloud dan Azure.

D1 diterajui oleh pasukan pakar pengkomputeran awan yang sangat berpengalaman dari Hong Kong, Macau dan Taiwan.

"Keupayaan mereka terbukti dalam memanfaatkan teknologi awan untuk inovasi digital dan memacu transformasi proses perniagaan, akan melengkapkan kekuatan kami dalam perniagaan perkhidmatan telekomunikasi dan rangkaian.

"Malaysia telah muncul sebagai hab baharu infrastruktur pengkomputeran awan untuk perusahaan global seperti Microsoft dan Google, dengan Kerajaan mempunyai visi menjadikan negara itu sebagai hab data dan kecerdasan buatan (AI) yang terkemuka," katanya dalam satu kenyataan.

Tambah beliau, untuk melancarkan potensi besar AI, sejumlah besar data ditambah dengan storan serta infrastruktur pemprosesan yang berkuasa dalam awan, akan diperlukan untuk memperkasakan aplikasi AI. Awan adalah kunci kepada kuasa AI, transformasi digital dan Industri 4.0.

"Dengan bekerjasama dengan peserta terkemuka seperti D1, kami berada pada kedudukan yang strategik untuk memanfaatkan peningkatan permintaan sumber pengkomputeran awan di Malaysia dan rantau ini.

"Ini juga akan melengkapkan perniagaan sedia ada SCS, yang memberi tumpuan kepada mempercepatkan pendigitalan dan ketersambungan rangkaian di Malaysia dan di seluruh Asia Tenggara.

"Kami akan bekerjasama rapat dengan D1 berhubung butiran kerjasama ini dan menyasarkan untuk memuktamadkan perjanjian muktamad tidak lama lagi," katanya.

Berpangkalan di Hong Kong, D1 mengkhusus dalam menyokong perusahaan dengan transformasi digital, pemindahan awan, perkhidmatan terurus awan, penyelesaian keselamatan awan, pembangun-mantap Awan dan DevOps.

Di samping itu, D1 menyediakan sokongan 24x7 hujung ke hujung untuk pelanggan yang berhijrah ke platform awan terkemuka yang berbeza, memastikan perniagaan ini sentiasa beroperasi dan berjalan.

SCS terlibat terutamanya dalam sektor telekomunikasi dan teknologi digital, memacu transformasi digital untuk pelbagai industri melalui Teknologi Pintar dan Internet of Things ("loT"), serta penyepaduan penyelesaian, operasi dan perkhidmatan teknologi termaju.

Dalam pasaran teknologi awan dan pengkomputeran, SCS menyediakan pelbagai perkhidmatan termasuk pelayan, storan, pangkalan data, rangkaian, perisian, analitik dan risikan melalui Internet, serta perkhidmatan virtualisasi untuk pelancaran rangkaian 4G dan 5G.

SCS ialah anak syarikat 70 peratus milik Straits Technology Solutions Sdn Bhd, manakala Straits Technology Solutions Sdn Bhd ialah anak syarikat milik 75% Straits.

Berita Harian X