Selasa, 23 Januari 2024 | 6:50pm

Aneka Jaringan raih pendapatan suku pertama RM58.78 juta

KUALA LUMPUR: Aneka Jaringan Holdings Bhd syarikat pembinaan bawah tanah dan asas menjana pendapatan RM58.78 juta pada suku pertama berakhir November 2023.

Ia adalah peningkatan sebanyak RM5.94 juta atau 11.23 peratus berbanding RM52.85 juta pada tempoh sama tahun sebelumnya.

Pertumbuhan pendapatan didorong terutamanya oleh pertambahan pekerjaan bagi tempoh berkenaan.

Kumpulan mencapai keuntungan kasar sebanyak RM3.05 juta pada tempoh dikaji, berbeza dengan kerugian kasar sebanyak RM0.95 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya.

Kumpulan sebelum ini melaporkan keuntungan selepas cukai sebanyak RM0.35 juta pada suku keempat lalu, mengukuhkan momentum dalam pemulihan kewangan dan trajektori pertumbuhannya.

Kumpulan juga melaporkan peningkatan ketara dalam garis bawah, dengan keuntungan selepas cukai sebanyak RM1.39 juta berbanding kerugian selepas cukai sebanyak RM4.62 juta pada tempoh sama tahun sebelumnya.

Penambahbaikan ini adalah bukti kepada peningkatan kecekapan operasi dan keupayaan pengurusan projek Kumpulan.

Pada asas suku ke suku, Aneka Jaringan mengalami peningkatan hasil sebanyak 14.10 peratus, meningkat daripada RM51.52 juta pada suku keempat kepada RM58.78 juta pada suku pertama yang dikaji.

Keuntungan sebelum cukai dan keuntungan selepas cukai menunjukkan pertumbuhan yang ketara, meningkat sebanyak 22.01 peratus dan 292.35 peratus kepada RM1.53 juta dan RM1.39 juta, masing-masing, pada suku pertama.

Pengarah Urusan Aneka Jaringan, Pang Tse Fui berkata, syarikat menunjukkan keupayaan untuk menyesuaikan diri dan berkembang maju dalam keadaan pasaran yang mencabar.

"Ia juga menandakan peristiwa penting dalam pelan pemulihan kami, dengan syarikat memperoleh keuntungan sejak suku lepas, 4Q FYE2023.

"Kami amat digalakkan oleh pertumbuhan PT Aneka Jaringan Indonesia (PTAJI) di Indonesia, yang merupakan bukti fokus strategik kami terhadap kepelbagaian dan meluaskan jejak geografi kami.

"Kemajuan yang dicapai dalam suku kebelakangan ini meletakkan asas yang kukuh bagi kami yang berterusan pemulihan dan pertumbuhan mampan kerana kami telah merekodkan keuntungan untuk dua suku berturut-turut.

"Kami komited untuk mengekalkan trajektori positif ini dan menyampaikan nilai yang mampan kepada pemegang kepentingan kami pada FYE2024 dan seterusnya," katanya di sini hari ini.

Sehingga suku pertama, jumlah buku pesanan Aneka Jaringan telah meningkat dengan ketara kepada RM253.59 juta, dengan operasi Malaysia menyumbang RM227.69 juta dan peningkatan ketara daripada operasi Indonesia menyumbang RM25.90 juta.

Berita Harian X