Rabu, 17 Januari 2024 | 7:04pm

Operasi SCIB berjalan seperti biasa di sebalik turun-naik saham

KUCHING: Syarikat sistem bangunan perindustrian, Sarawak Consolidated Industries Bhd (SCIB), komited mengekalkan operasi seperti biasa di sebalik pergerakan turun-naik harga saham syarikat.

Pengarah Urusan Kumpulan SCIB, Ku Chong Hong berkata, pihaknya mengakui berlaku turun-naik ketara harga saham baru-baru ini tetapi menekankan bahawa pergerakan ini dipacu pasaran dan di luar kawalan syarikat.

Sebagai entiti dagangan awam, kami menyedari bahawa turun naik harga saham boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor pasaran. SCIB tidak mempunyai sebarang pengaruh ke atas pergerakan harga sahamnya dan tidak mengetahui sebarang sebab khusus untuk aktiviti dagangan baru-baru ini.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa SCIB telah bertukar menguntungkan pada suku kewangan terkini, mencerminkan keberkesanan inisiatif strategik dan kecekapan operasi kami," katanya di sini hari ini.

Pengarah Urusan Kumpulan SCIB, Ku Chong Hong.
Pengarah Urusan Kumpulan SCIB, Ku Chong Hong.

SCIB berkata demikian dalam reaksi kepada pertanyaan Aktiviti Pasaran Luar Biasa (UMA) daripada Bursa Malaysia berhubung aktiviti dagangan menjelaskan bahawa Syarikat beroperasi seperti biasa dan kekal fokus pada objektif strategik dan rancangan pertumbuhan Syarikat.

Beliau menambah, SCIB teguh dalam melaksanakan pelan strategiknya, seperti yang dibuktikan oleh kejayaan projek syarikat baru-baru ini dan aktiviti korporat yang berterusan.

"Fokus kami kekal untuk menyampaikan kecemerlangan dalam projek kami, mengekalkan disiplin kewangan dan mengejar peluang pertumbuhan yang sejajar dengan kekuatan teras kami. Komitmen terhadap hala tuju strategik kami adalah asas kepada keuntungan berterusan dan kejayaan jangka panjang kami," tambahnya.

Ini dibuktikan dengan kejayaan dan perolehan baru seperti kontrak EPCC bernilai RM97.7 juta untuk projek Universiti Malaysia Kelantan, menandatangani MOU kritikal untuk projek perumahan RM250.0 juta di Bintulu dengan Kemena City Development Sdn Bhd dan Smart Borneo Properties Sdn Bhd, dan memperoleh kontrak RM16.8 juta untuk Projek Pembinaan Pangkalan Pasukan Gerakan Udara PDRM Sarawak.

Pencapaian penting ini menunjukkan kepelbagaian keupayaan SCIB dan pertumbuhan strategik dalam pelbagai sektor utama.

Chong Hong berkata, SCIB optimis tentang prospek dan saluran perniagaan untuk terus aktif meneroka usaha niaga dan kerjasama baharu yang melengkapkan portfolio sedia ada Kumpulan.

Jelas beliau dengan rekod prestasi yang kukuh dan hala tuju strategik yang jelas, SCIB berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan peluang pasaran dan memberikan nilai yang mampan kepada pemegang saham dan pemegang kepentingan.

SCIB menghargai sokongan berterusan daripada pelabur dan pihak berkepentingan Syarikat dan komited untuk menyediakan kemas kini tetap mengenai kemajuan dan perkembangan terkini.

Berita Harian X