Isnin, 11 Disember 2023 | 7:11pm

Pemegang saham SCIB lulus 11 resolusi dalam AGM

KUCHING: Sarawak Consolidated Industries Bhd (SCIB) mengumumkan kelulusan semua resolusi yang dibentangkan pada Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) baru-baru ini.

Sebanyak 11 resolusi telah diluluskan oleh para pemegang saham memberikan undian mereka pada beberapa siri resolusi kritikal.

Syarikat dalam satu kenyataan berkata, antaranya Resolusi Biasa 4, Resolusi Biasa 8 dan Resolusi Biasa 11 telah dialih keluar dan tidak dibentangkan untuk pengundian.

Selain itu, AGM telah menerima perubahan ketara kepada Lembaga Pengarah SCIB, sejajar dengan tumpuan syarikat terhadap tadbir urus yang diperkukuh dan pertumbuhan strategik.

Pengarah Urusan Kumpulan SCIB, Ku Chong Hong, berkata kelulusan semua resolusi pada AGM itu ditambah pula dengan pelantikan ahli lembaga pengarah baharu, adalah sesuatu yang memberangsangkan pengesahan laluan strategik dan keputusan operasi syarikat.

"Tahap sokongan daripada pemegang saham kami ini bukan sahaja menggalakkan tetapi juga memperkasakan. Ia mengukuhkan komitmen kami untuk menunaikan janji kami dan untuk terus memacu pertumbuhan dan penciptaan nilai untuk semua pihak berkepentingan," katanya di sini hari ini.

Chong Hong menambah, resolusi yang diluluskan dan pelantikan baharu dalam Lembaga Pengarah mencerminkan dedikasi SCIB untuk mengekalkan standard tinggi tadbir urus korporat, kehematan kewangan dan kecemerlangan operasi.

Keputusan ini adalah selaras dengan strategi jangka panjang kami untuk mengukuhkan kedudukan pasaran syarikat dan meningkatkan nilai pemegang saham," katanya.

Perubahan Lembaga Pengarah termasuk pelantikan Datuk Sri Zaini Jass sebagai Pengerusi Bebas dan Bukan Eksekutif, Datuk Tan Bok Koon sebagai Pengarah Bebas dan Bukan Eksekutif, dan Chiew Jong Wei sebagai Pengarah Eksekutif.

Selain itu, Syarikat mengiktiraf persaraan Pengerusi Eksekutif Abang Abdillah Izzarim Datuk Patinggi Tan Sri Abang Haji Abdul Rahman Zohari dan Pengarah Bebas dan Bukan Eksekutif Toh Beng Suan, dan peletakan jawatan Pengarah Bebas dan Bukan Eksekutif Shamsul Anuar Ahamad Ibrahim.

Undian percaya sebulat suara daripada para pemegang saham ini datang pada masa SCIB membuat kemajuan yang ketara dalam operasi perniagaan, dibuktikan lagi dengan anugerah kontrak yang berjaya baru-baru ini dan projek yang sedang berjalan.

SCIB kekal fokus pada memanfaatkan kekuatan teras dan meneroka peluang baharu untuk memastikan pertumbuhan dan keuntungan yang mampan. Syarikat kekal komited untuk komunikasi yang telus dan tetap dengan pihak berkepentingan dan bersedia untuk kejayaan berterusan pada masa hadapan, tambah Chong Hong.

Berita Harian X