Selasa, 28 November 2023 | 7:42pm

Pemegang saham Samaiden lulus semua resolusi AGM

PETALING JAYA: Samaiden Group Bhd menerima sokongan sebulat suara di dalam Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) hari ini.

Dalam menunjukkan keyakinan yang signifikan, semua resolusi yang telah diluluskan oleh para pemegang saham.

Sokongan menunjukkan kepercayaan dan keyakinan terhadap hala tuju dan kepimpinan syarikat.

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir Chow Pui Hee berkata, keputusan Q1 FY2024 Samaiden bukan sahaja menunjukkan prestasi mantap tetapi juga menandakan kekuatan pendekatan strategik syarikat dalam sektor tenaga boleh diperbaharui.

"Kejayaan dalam Program Tenaga Hijau Korporat (CGPP) menandakan satu pencapaian penting bagi kami, mengukuhkan kedudukan kami sebagai pemain utama dalam tenaga lestari.

"Dengan komitmen Kerajaan Malaysia yang tidak berbelah bahagi terhadap inisiatif seperti Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional (NETR), kami lebih yakin berbanding sebelum ini dalam keupayaan kami untuk memacu penyelesaian tenaga mampan yang inovatif dan berimpak di seluruh rantau ini.

"Pencapaian ini, ditambah dengan sokongan kuat daripada pemegang saham kami pada AGM hari ini, adalah bukti dedikasi pasukan kami dan petunjuk jelas mengenai laluan menjanjikan yang berada di hadapan untuk Samaiden," katanya di sini hari ini.

Kumpulan mencatatkan hasil sebanyak RM46.16 juta, peningkatan ketara 13.22 peratus berbanding RM40.77 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya.

Lonjakan positif ini disebabkan oleh kemajuan kerja yang meningkat pada projek yang sedang berjalan, menekankan kecekapan operasi dan ketangkasan pasaran Kumpulan.

Keuntungan sebelum cukai (PBT) Samaiden bagi suku tersebut berjumlah RM3.95 juta, mencatatkan peningkatan ketara 20.43 peratus daripada RM3.28 juta dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Pertumbuhan PBT ini sejajar dengan peningkatan hasil, mencerminkan kejayaan inisiatif strategik Kumpulan dan komitmen teguhnya untuk menyampaikan penyelesaian tenaga boleh diperbaharui yang berkualiti.

Analisis suku ke suku seterusnya mendedahkan perkembangan kewangan yang stabil, dengan PBT Kumpulan meningkat sedikit sebanyak 0.76 peratus daripada RM3.92 juta pada suku sebelumnya, di samping pertumbuhan berterusan hasil sebanyak 2.03 peratus daripada RM45.24 juta.

Berikutan keputusan suku pertama yang kukuh, Samaiden telah mencapai kejayaan yang luar biasa dalam Program Kuasa Hijau Korporat (CGPP), mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai peneraju dalam tenaga boleh diperbaharui.

Samaiden memperoleh anugerah CGPP solo yang signifikan dengan kapasiti eksport sebanyak 13.42 megawatt (MWac).

Mengulas lanjut Pui Hee berkata, menerusi konsortium strategik dengan Premier Supreme Sdn Bhd, Samaiden berjaya memenangi satu lagi projek CGPP, membawa masuk 29.90 MWac yang mengagumkan.

"Kemenangan dua kali ini bukan sahaja menekankan kecekapan teknikal dan kekuatan kerjasama Samaiden tetapi juga mengukuhkan peranan mereka dalam memacu inisiatif tenaga hijau Malaysia ke hadapan," tambahnya.

Cerminan langkah strategik utama yang dibuat sebelum ini, Samaiden juga memeterai kerjasama dengan Meta Bright Group Bhd (MBGB) pada bulan September.

Pakatan ini bersedia untuk meningkatkan penyelesaian tenaga boleh diperbaharui, terutamanya memberi tumpuan kepada sektor perlombongan di rantau Asia Pasifik.

Menyedari kejayaan strategik ini, Kenanga Investment Bank Berhad telah menyemak semula harga sasaran Samaiden kepada RM1.80 daripada RM1.67 pada 10 November 2023.

Pelarasan ini mencerminkan keyakinan yang semakin meningkat terhadap hala tuju strategik Samaiden dan potensinya untuk pertumbuhan berterusan.

Jumlah buku pesanan tertunggak Samaiden, bernilai RM350.7 juta pada 30 September 2023, dijangka memberi sumbangan positif kepada hasil dan keuntungan Kumpulan dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Berita Harian X