Jumaat, 7 Julai 2023 | 6:23pm
Datuk Zainal Abidin Putih.
Datuk Zainal Abidin Putih.

Zainal Abidin Putih dilantik Pengerusi baharu TM

KUALA LUMPUR: Telekom Malaysia Bhd (TM) mengumumkan pelantikan Datuk Zainal Abidin Putih sebagai Pengerusi baharunya berkuatkuasa 1 Ogos ini.

Beliau akan menggantikan Tan Sri Azlan Hashim, yang melengkapkan tempoh perkhidmatan dua tahun beliau pada 31 Julai 2023.

TM dalam satu kenyataan berkata, Zainal Abidin membawa pengalaman luas dan rekod pencapaian cemerlang dalam sektor korporat di Malaysia.

Beliau kini Pengerusi Yayasan Laporan Kewangan (FRF), Land and General Bhd, Touch 'n Go Sdn Bhd dan Tokio Marine Insurans (Malaysia) Bhd, serta Ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Berhad dan beberapa syarikat sendirian berhad .

Beliau pernah berkhidmat sebagai Pengerusi Pengurusan Danaharta Nasional Bhd, CIMB Bank Bhd, Lembaga Piawaian Perakaunan Malaysia (MASB) dan Presiden Institut Akauntan Awam Bertauliah Malaysia (MICPA).

TM berkata, sebagai Pengerusi, Zainal Abidin akan bertanggungjawab mengawasi keseluruhan tadbir urus dan hala tuju strategik TM.

Beliau akan bekerja rapat dengan Lembaga Pengarah dan pasukan pengurusan bagi memacu fasa pertumbuhan seterusnya untuk TM dan mengukuhkan kedudukan pasarannya.

Sementara itu, Azlan, yang akan menamatkan tempoh perkhidmatannya sebagai Pengerusi pada 31 Julai 2023, menzahirkan keyakinan beliau atas pelantikan Zainal Abidin

Azlan berkata, beliau gembira menyerahkan tugas kepada Zainal Abidin.

"Pengalaman luas dan pemahaman mendalam dalam sektor korporat menjadikan beliau calon terbaik untuk membawa TM ke fasa pertumbuhan seterusnya.

"Saya yakin sepenuhnya dengan keupayaan beliau untuk membimbing syarikat menuju pencapaian yang lebih baik," katanya.

Zainal Abidin merakamkan penghargaan atas peluang ini dan berkata: "Saya berbesar hati mengambil alih jawatan sebagai Pengerusi TM.

"Saya yakin dapat membina daripada asas perniagaan yang telah dikukuhkan oleh Azlan, serta bekerjasama dengan Lembaga Pengarah dan pasukan pengurusan untuk meneroka peluang baru dan mencapai kejayaan yang lebih besar.

"Ini adalah tempoh yang menarik untuk menyertai TM, terutamanya dalam kita membina daripada pencapaian-pencapaiannya yang terdahulu."

TM melahirkan penghargaan kepada Azlan atas sumbangan berharga, dedikasi, dan kepimpinan semasa tempoh perkhidmatan beliau sebagai Pengerusi.

"Visi dan panduan strategik beliau telah memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan kejayaan terkini syarikat," kata TM

Berita Harian X