Isnin, 29 Mei 2023 | 9:05pm
AirAsia X Bhd (AAX)
AirAsia X Bhd (AAX)

AirAsia X cemerlang catat untung RM327.99 juta

KUALA LUMPUR: Keuntungan bersih AirAsia X Bhd (AAX) bagi suku pertama berakhir 31 Mac 2023, berjumlah RM327.99 juta berbanding keuntungan luar biasa RM33.62 bilion yang dicatatkannya tahun lalu dalam tempoh 18 bulan susulan selesainya penyusunan semula hutang syarikat.

Hasil syarikat penerbangan tambang rendah jarak jauh itu meningkat kepada RM548.84 juta daripada RM113.02 juta pada tempoh yang sama tahun lalu apabila perjalanan antarabangsa pulih semula.

"Pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (EBITDA) meningkat lebih daripada berganda kepada RM360.3 juta pada suku terbabit berbanding EBITDA RM170.3 juta pada suku sebelumnya yang berakhir pada 31 Disember 2022, disumbang terutamanya daripada kenaikan hasil sebanyak 62 peratus.

"Perolehan kumpulan meneruskan peningkatannya sejak perjalanan udara antarabangsa disambung semula sepenuhnya pada Oktober 2022.

"Semasa tempoh itu, kumpulan merekodkan hasil RM548.8 juta, meningkat tiga kali ganda daripada hasil yang dicatatkan pada tempoh sama pada 2022," kata syarikat itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Mengenai prospek masa depan, kumpulan itu berada di landasan yang tempat untuk melancarkan semula semua laluannya yang menguntungkan ke China dan meningkatkan kekerapan di laluan dengan permintaan tinggi.

"Kumpulan ketika ini beroperasi dengan sembilan pesawat dan menjangka 16 pesawat lagi beroperasi pada akhir 2023 untuk menyokong pelan pengembangan dan memaksimumkan nilai kepada kumpulan.

"Berdasarkan sejarah kebermusiman, suku akan datang biasanya musim jualan rendah. Bagaimanapun, kumpulan optimis dengan keputusan berikutan aliran tambang yang kukuh, faktor muatan yang dioptimumkan dan aliran harga bahan api yang lebih menguntungkan," katanya.

Tiada dividen diumumkan bagi suku pertama.

-BERNAMA

Berita Harian X