Rabu, 24 Mei 2023 | 2:44pm
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Sapura Tan Sri Shahril Shamsudin (kanan), menyampaikan tanda penghargaan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, sempena pelancaran VDark, pagi tadi.
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Sapura Tan Sri Shahril Shamsudin (kanan), menyampaikan tanda penghargaan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, sempena pelancaran VDark, pagi tadi.

Sapura melancarkan penyelesaian risikan siber V-DARK

KUALA LUMPUR: Malaysia mengorak langkah ke hadapan dalam mengukuhkan kedudukannya sebagai hab global untuk teknologi siber dengan pengenalan V-DARK, penyelesaian risikan siber yang dibangunkan oleh Velum Labs Sdn Bhd, cabang keselamatan siber Kumpulan Sapura.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim merasmikan pelancaran di Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2023 (LIMA 2023).

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Sapura, Tan Sri Shahril Shamsuddin, berkata pelancaran V-DARK oleh Velum Labs pada acara industri global itu mempamerkan keupayaan tempatan Malaysia yang terdiri daripada pasukan jurutera dan pakar berbakat dalam menyampaikan penyelesaian siber termaju.

"V-DARK direka untuk menentang ancaman siber yang ditubuhkan oleh kumpulan ancaman berterusan lanjutan (APT), sindiket jenayah kewangan yang teratur dan perusahaan penyasaran musuh lain.

"Pemain dalam industri seperti perbankan komersial, pertahanan, insurans, penerbangan, tenaga, dan telekomunikasi dalam memperkukuh daya tahan siber mereka.

"V-DARK direka untuk menentang ancaman siber yang ditubuhkan oleh kumpulan Ancaman Berterusan Lanjutan (APT), sindiket jenayah kewangan terancang dan perusahaan sasaran musuh yang lain.

"V-DARK ini boleh digunakan oleh pemain kritikal dalam industri seperti perbankan komersial, pertahanan, insurans, penerbangan, tenaga, dan telekomunikasi dalam mengukuhkan daya tahan siber mereka," katanya dalam satu kenyataan media.

Shahril berkata, Velum Labs terlibat dengan firma kejuruteraan di seluruh dunia yang menggunakan teknologi terkemuka untuk membolehkan pemindahan pengetahuan dua hala strategik dalam membina set pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan dalam metodologi serangan siber.

"Dengan berbuat demikian, kami boleh memudahkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) tempatan, membangunkan penyelesaian risikan siber dan keselamatan siber generasi akan datang, bukan sahaja untuk Malaysia tetapi negara berdaulat lain.

"Velum Labs dan Sapura kini berada di LIMA 2023 mempamerkan teknologi buatan sendiri di bawah bidang Merevolusikan Keupayaan Siber & Ketenteraan Malaysia Untuk Era Digital," katanya.

Beliau berkata, LIMA 2023 menandakan pameran terbesarnya setakat ini, menampilkan lebih 600 pempamer dari 20 negara, termasuk pemain industri global.

Negara yang terbabit terdiri daripada Republik Rakyat China, Perancis, Jerman, India, Indonesia, Itali, Belanda, Pakistan, Arab Saudi, Singapura, Selatan Korea, Turki, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Emiriah Arab Bersatu.

Majlis turut diserikan oleh tetamu kenamaan dalam dan luar negara yang dihormati, bersama pegawai kanan dari pertahanan dan pengangkutan global dan tempatan.

Berita Harian X