Khamis, 18 Mei 2023 | 9:39pm
Ketua Pegawai Eksekutif Saudi EXIM, Saad Al-Khalb (kiri) bertukar-tukar dokumen MoU yang ditandatangani dengan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif EXIM Bank Malaysia, Arshad Ismail.
Ketua Pegawai Eksekutif Saudi EXIM, Saad Al-Khalb (kiri) bertukar-tukar dokumen MoU yang ditandatangani dengan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif EXIM Bank Malaysia, Arshad Ismail.

EXIM Bank Malaysia, Saudi jalin pakatan lonjak eksport PKS

KUALA LUMPUR: Export-Import Bank of Malaysia Bhd (EXIM Bank Malaysia) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Saudi Export-Import Bank (Saudi EXIM) bagi membangunkan dan meningkatkan kapasiti eksport perusahaan kecil dan sederhana (PKS) kedua-dua negara.

EXIM Bank Malaysia dalam satu kenyataan, berkata MoU itu juga bertujuan memupuk persefahaman bersama dan penyelarasan menerusi pertukaran maklumat, pengalaman dan hubungan perniagaan.

"Kedua-dua bank mengenal pasti potensi pertumbuhan dan peluang pelaburan antara Malaysia dan Arab Saudi, selain berhasrat untuk meneruskan dialog aktif dan saluran komunikasi yang lancar bagi rujukan projek yang berkepentingan bersama.

"kami juga akan meneroka peluang latihan dan peminjaman kakitangan dalam kredit, pengunderaitan risiko dan dokumentasi, di samping mempertimbangkan program capaian pelanggan bersama untuk memudahkan pertumbuhan perdagangan dua hala," katanya.

MoU itu ditandatangani oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) EXIM Bank Malaysia, Arshad Ismail dan CEO Saudi EXIM, Saad Al-Khalb.

Ia disaksikan Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Seri Ahmad Maslan dan Pengerusi EXIM Bank Malaysia, Datuk Azman Mahmud.

Mengulas mengenainya, Arshad berkata, EXIM Bank Malaysia dan Saudi EXIM berkongsi hubungan yang akan membawa kedua-dua pihak ke tahap yang lebih tinggi memandangkan EXIM Bank Malaysia menghargai peluang kerjasama dan memperkukuh hubungan dengan Saudi EXIM.

"Saya menganggap Saudi EXIM sebagai rakan kongsi yang sangat penting dan berharap dapat membuka akses pasaran yang lebih luas untuk pelanggan kami, serta mengekalkan saluran dialog dan komunikasi yang aktif untuk perniagaan berterusan dan projek rujukan," katanya.

Sementara itu, Saad berkata, perkongsian itu akan membolehkan pihaknya memperkukuh usaha kerjasama untuk manfaat PKS Arab Saudi dan meningkatkan kapasiti eksport.

"Melalui pertukaran pengetahuan dan kepakaran, latihan bersama dan inisiatif kami berharap dapat memudahkan pembangunan perdagangan dan menggalakkan persefahaman dan penyelarasan bersama antara kedua-dua negara pada tahun-tahun akan datang," katanya.

EXIM Bank Malaysia dan Saudi EXIM dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan masing-masing dengan mandat yang khusus.

EXIM Bank Malaysia ditubuhkan untuk menyediakan pembiayaan kredit, takaful kredit eksport, perkhidmatan jaminan, dan kemudahan untuk menyokong eksport dan import barangan, perkhidmatan serta projek dan pelaburan luar negara dengan penekanan kepada pasaran bukan tradisional.

Objektif utama penubuhan Saudi EXIM pula adalah untuk menggalakkan pembangunan dan kepelbagaian eksport Arab Saudi dan meningkatkan keupayaan mereka untuk bersaing di pasaran global dalam pelbagai sektor.

Berita Harian X