Rabu, 19 April 2023 | 7:09pm
Maxis Bhd -NSTP/Saifullizan Tamadi
Maxis Bhd -NSTP/Saifullizan Tamadi

Maxis perkukuh amalan perniagaan mampan

KUALA LUMPUR: Maxis Bhd (Maxis) berhasrat untuk mewujudkan sistem yang mengurangkan sisa dan menggalakkan penggunaan sumber yang mampan.

Dalam laporan tahunannya untuk 2022, penyedia perkhidmatan telekomunikasi itu berkata ia juga akan meningkatkan amalan perniagaannya yang mampan kerana kelestarian menjadi aspek asas dalam operasi perniagaan dan keperluan kawal selia.

Maxis berkata, ia telah menjalankan inisiatif untuk memahami pelepasan karbon, menetapkan sasaran pengurangan, melaksanakan langkah strategik untuk mengurangkan pelepasan dan mendedahkan penunjuk kemampanan seperti yang dikehendaki oleh peraturan.

"Kami mempunyai pasukan pengurusan krisis dan pelan tindak balas komprehensif disediakan untuk menguruskan kesan kejadian cuaca ekstrem ke atas operasinya dengan berkesan," katanya.

Ia berkata, syarikat itu juga telah bersedia untuk pendedahan seiring Pasukan Petugas mengenai Pendedahan Kewangan Berkaitan Iklim (TCFD) dan keperluan pelaporan lain untuk mengukuhkan komitmennya terhadap tindakan iklim dan daya tahan.

Sementara itu, Maxis berkata ia kekal optimis tetapi berhati-hati walaupun menghadapi masalah ekonomi kerana terdapat peningkatan permintaan untuk penumpuan digital dalam kalangan pengguna dan perusahaan.

Ia berkata, mobiliti perjalanan yang meningkat di seluruh dunia dijangka meningkatkan permintaan untuk sambungan mudah alih dan perayauan antarabangsa, syarikat dijangka mengutamakan pertumbuhan perniagaan mampan dengan melabur dalam teknologi mampan, menggalakkan kitar semula dan mewujudkan rantaian nilai yang lebih mampan.

Maxis berkata, ia juga membezakan dirinya melalui analitik lanjutan dan pembelajaran mesin dalam meningkatkan pengalaman pelanggannya dan akan terus meningkatkan ketangkasan perniagaan dengan meneruskan penambahan keupayaan IT digital moden, automasi, kecerdasan buatan dan analitik serta platform baharu pada teknologi awan .

Syarikat telekomunikasi itu berkata, ia juga terus melabur dalam teknologi untuk memastikan daya tahan siber, memfokuskan pada perlindungan data, teknologi awan, aplikasi pengaturcaraan, Internet Pelbagai Perkara (IoT) dan 5G.

"Kami sedang melaksanakan program pengurusan risiko untuk menilai postur keselamatan siber vendor dan pembekal terpilih. Kami mengambil bahagian dalam forum yang dianjurkan oleh pengawal selia dan agensi untuk memberikan input mengenai privasi dan peraturan keselamatan siber," katanya.

Latihan keselamatan siber turut disediakan kepada pekerja dan rakan kongsi dengan vendor dan institusi akademik untuk membangunkan program latihan.

-BERNAMA

Berita Harian X