Rabu, 29 March 2023 | 6:00pm
Dari kiri, Antony Summerfield (CEO TriCIS), Charles Hay (Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia), Baroness Annabel MacNicoll Goldie (Menteri Pertahanan United Kingdom) dan Tan Sri Shahril Shamsuddin (Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Sapura).
Dari kiri, Antony Summerfield (CEO TriCIS), Charles Hay (Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia), Baroness Annabel MacNicoll Goldie (Menteri Pertahanan United Kingdom) dan Tan Sri Shahril Shamsuddin (Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Sapura).

Firma Malaysia, UK jalin kerjasama jadi peneraju pasaran risikan

KUALA LUMPUR: Malaysia mengambil langkah nyata ke hadapan untuk menjadi hab yang diiktiraf bagi rumusan risikan siber generasi akan datang menerusi pemeteraian perjanjian

perkongsian penting antara Velum Labs Sdn Bhd (Syarikat Sapura) dan TriCIS Ltd baru-baru ini.

Ia bersempena satu majlis menandatangani perjanjian telah diadakan di kemudahan Velum Labs yang canggih di Permata Sapura, Kuala Lumpur; disaksikan oleh Tan Sri Shahril Shamsuddin (Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Sapura), Antony Summerfield (CEO TriCIS), Baroness Annabel MacNicoll Goldie (Menteri Pertahanan Britain) dan Charles Hay (Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia).

Velum Labs, anak syarikat syarikat Sapura adalah pengendali keselamatan dan perisikan siber terkemuka tempatan yang menyediakan rumusan perisikan siber dipertingkatkan yang diperoleh daripada pemahaman peneraju pasaran mengenai metodologi serangan siber.

TriCIS ialah pakar yang berpangkalan di UK dalam mereka bentuk dan kejuruteraan penyelesaian bersepadu yang sangat selamat, memenuhi piawaian keselamatan kerajaan dan ketenteraan tertinggi.

Dengan lebih empat dekad pengalaman, TriCIS ialah pembekal yang dipercayai kepada Kementerian Pertahanan United Kingdom dan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

Perjanjian perkongsian itu akan menyaksikan Velum Labs dan TriCIS menyediakan keupayaannya kepada pelanggan sektor kerajaan dan swasta di seluruh rantau; di bawah perjanjian dua hala bersama UK dan Malaysia.

Tan Sri Shahril Shamsuddin, Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Sapura, berkata pihaknya menghargai kepercayaan dan keyakinan yang diberikan TriCIS dalam Velum Labs, menggunakan sepenuhnya set kemahiran dan rekod prestasi kami dalam keselamatan siber dan ruang risikan siber.

Beliau menambah, memandangkan kami diurus dan dikendalikan oleh bakat tempatan, perkongsian ini jelas mencerminkan keupayaan bertaraf dunia dan pengetahuan teknikal yang wujud dalam tenaga kerja Malaysia.

"Dengan bergabung tenaga dengan TriCIS, kami dapat melonjak ke hadapan dari segi inovasi dan penyelesaian luar kotak yang boleh meletakkan Malaysia di barisan hadapan teknologi telekomunikasi yang berdaulat sambil memenuhi keperluan negara kita untuk mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi untuk rakyat kita," tambahnya.

Menurut Mordor Intelligence, Pasaran Keselamatan Siber Pertahanan Global bernilai AS$16.22 bilion pada 2020, dan dijangka mencecah AS$28.53 bilion menjelang 2026, mencatatkan CAGR kira-kira 10.51 peratus dalam tempoh ramalan (2021-2026).

Laporan itu juga menekankan bahawa Asia Pasifik adalah rantau yang paling pesat berkembang untuk pasaran ini.

Antony Summerfield, Ketua Pegawai Eksekutif TriCIS, berkata, pihaknya gembira dapat bekerjasama dengan Velum Labs kerana pengetahuan teknikal dan kepakaran perisian mereka dalam keselamatan siber dan perisikan siber akan terbukti tidak ternilai dalam mencipta penyelesaian yang sangat maju yang mampu memenuhi pertahanan dan keperluan keselamatan negara dan industri di rantau ini dan di seluruh dunia.

"Kami juga berharap dapat memanfaatkan bakat Malaysia dan hubungan rapatnya dengan negara-negara di seluruh rantau ini untuk mengembangkan kehadiran kami dalam pasaran yang

berkembang pesat dan dinamik ini," katanya.

Berita Harian X