Jumaat, 24 March 2023 | 3:17pm
Platform perbankan mudah alih dan internet RHB kini dengan ciri baharu
Platform perbankan mudah alih dan internet RHB kini dengan ciri baharu

RHB guna perbankan digital baharu mulai 1 April

KUALA LUMPUR: Kumpulan Perbankan RHB (RHB) akan memindahkan perkhidmatan perbankan mudah alih dan internet 'RHB Now' sedia ada kepada platform Perbankan Mudah Alih RHB dan Perbankan Dalam Talian RHB yang baharu.

Menurut RHB dalam satu kenyataan, penghijrahan itu akan selesai pada 31 Mac ini dan pelanggan digalakkan untuk menggunakan sepenuhnya platform baharu itu bermula 1 April dan seterusnya.

Berikutan penghijrahan ini, kebanyakan perkhidmatan perbankan tidak lagi tersedia pada platform lamanya, RHB Now.

Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan RHB, Mohd Rashid Mohamad, berkata pihaknya meningkatkan platform perbankan mudah alih dan internet dengan ciri baharu yang menyediakan pengalaman perbankan dalam talian yang lebih diperibadikan kepada pelanggan untuk rangkaian produk dan perkhidmatan RHB seperti deposit tetap, penempatan dan pengeluaran pelbagai mata wang, serta ganjaran dan penebusan yang disatukan.

"Untuk pengalaman yang lancar, nama pengguna dan kata laluan kelayakan log masuk pelanggan tetap sama. Walau bagaimanapun, kami menyedari keperluan untuk memastikan keseimbangan yang baik antara keselamatan dan kemudahan terutamanya dengan peningkatan ancaman penipuan dan penipuan dalam talian.

"Oleh itu, antara ciri keselamatan utama yang eksklusif untuk platform baharu termasuk sistem pengesahan Secure Plus, yang diperlukan untuk kebenaran urus niaga bergerak ke hadapan.

"RHB menyaksikan peningkatan pesat dalam bilangan urus niaga yang dijalankan di dalam talian, di mana kami merekodkan peningkatan 14 peratus urus niaga dalam talian pada Disember 2022 berbanding Disember 2021.

"Kami menjangkakan semakin ramai pelanggan beralih keoada platform perbankan dalam talian dengan pengenalan ciri yang dipertingkatkan ini," katanya.

Beliau menambah, RHB akan terus mempertingkatkan ciri perbankan mudah alih dan internet untuk menyediakan keselamatan, kemudahan dan kebolehgunaan yang lebih baik untuk kemudahan pelanggan.

"Ini termasuk membolehkan pembukaan akaun semasa dan akaun simpanan dalam talian sepenuhnya serta penambahan DuitNow Request-to-Pay, DuitNow Auto-Debit dan Lock Account menjelang Jun 2023.

"Saya ingin menggesa semua pelanggan untuk beralih kepada Perbankan Mudah Alih RHB dan Perbankan Dalam Talian RHB untuk menyediakan pembayaran berjadual, pemindahan serta akaun kegemaran mereka pada sistem baharu, sebelum 31 Mac 2023 bagi mengelakkan komplikasi yang tidak perlu," katanya.

Berita Harian X