Selasa, 28 Februari 2023 | 6:35pm
Abdul Rahman (kanan) bersama Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan CIMB Group, Khairul Rifaie pada pengumuman prestasi kewangan kumpulan perbankan itu hari ini - Foto ihsan CIMB
Abdul Rahman (kanan) bersama Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan CIMB Group, Khairul Rifaie pada pengumuman prestasi kewangan kumpulan perbankan itu hari ini - Foto ihsan CIMB

CIMB catat keuntungan bersih luar biasa RM6.21 bilion

KUALA LUMPUR: CIMB Group Holdings Bhd merekodkan keuntungan bersih teras RM6.21 bilion pada tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022, meningkat 33.5 peratus daripada tahun sebelumnya.

Pendapatan kumpulan perbankan itu turut meningkat kepada RM19.84 bilion pada tahun kewangan dikaji berbanding RM19.51 bilion pada tahun sebelumnya.

Prestasi kukuh itu didorong oleh pendapatan operasi yang lebih kukuh daripada pertumbuhan pinjaman yang teguh dan pengembangan margin faedah bersih (NIM), pengurusan kos yang ketat, dan peruntukan yang lebih rendah hasil daripada pengurusan risiko berhemat, pemulihan dan penyahrisikoan portfolio.

Sehubungan itu, kumpulan mencadangkan dividen interim kedua tunai keseluruhan sebanyak 13.00 sen sesaham, menjadikan jumlah dividen tahunan yang dicadangkan kepada 26.00 sen sesaham untuk nisbah pembayaran sebanyak 50.5 peratus berdasarkan keuntungan bersih yang dilaporkan, selaras dengan dasar dividen kumpulan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Kumpulan CIMB, Datuk Abdul Rahman Ahmad, berkata: "Melangkah ke tahun 2023, kami menjangka ketidaktentuan makroekonomi yang berterusan, disokong oleh persekitaran kadar faedah yang tinggi dan persaingan yang semakin sengit untuk deposit.

"Kami kekal berpandukan pelan strategik Forward23+ kami, yang pertama kali diperkenalkan pada 2020 dan kini berada di titik pertengahan dengan momentum positif yang kukuh ke arah memenuhi sasaran kewangan tahun kewangan 2024 dan cita-cita untuk menjadi bank ASEAN utama.

"Sehubungan itu, kami akan terus menumpukan kepada pertumbuhan segmen sasaran, mengekalkan disiplin kos dan mengurus risiko secara berhemat ketika kami terus menyokong pelanggan dan pelanggan di seluruh ASEAN," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau menambah, antara segmen tumpuan kumpulan ialah perniagaan pengurusan kekayaan dan kemewahan khususnya fokus pada mengembangkan deposit dan francais akaun semasa dan simpanan (CASA), perbankan transaksi serta rangkaian perniagaan serantau ASEAN.

"Kami juga akan memanfaatkan minat dan permintaan yang semakin meningkat di kalangan pelanggan untuk penyelesaian kewangan Islam dan mampan, bidang di mana CIMB telah membina rekod prestasi yang kukuh dengan telah mempelopori pelbagai urus niaga penting dan tawaran inovatif sejak beberapa tahun lalu.

"Selain itu, kami akan terus meningkatkan pelaburan ke dalam teknologi dan operasi, dengan racnangan perbelanjaan sehingga RM1 bilion pada 2023 untuk terus mendigitalkan serta meningkatkan keupayaan digital kami dan daya tahan operasi.

"Ini termasuk pelaburan untuk mengukuhkan lagi keselamatan perbankan dalam menyokong usaha kolektif Bank Negara Malaysia (BNM) bersama-sama industri perbankan," katanya.

Berita Harian X