Selasa, 29 November 2022 | 8:03pm
Penolong Pengurus Perhubungan Pelabur dan Projek Khas Hektar Asset Management Sdn Bhd, Muhammad Bakhtiar Ul Haq, Pengurus Kanan Projek Khas Hektar Property Services Sdn Bhd, Mohd Zaharim Mohd Yatim, Penolong Pengurus Strategi Perniagaan , Syairul Irwan Rased, Penolong Pengurus Besar Strategi Perniagaan, Pengurus Besar Undang-undang, Martin Chen, Ketua Pegawai Korporat Zarina Halim dan Ketua Pegawai Eksekutif Johari Shukri Jamil.
Penolong Pengurus Perhubungan Pelabur dan Projek Khas Hektar Asset Management Sdn Bhd, Muhammad Bakhtiar Ul Haq, Pengurus Kanan Projek Khas Hektar Property Services Sdn Bhd, Mohd Zaharim Mohd Yatim, Penolong Pengurus Strategi Perniagaan , Syairul Irwan Rased, Penolong Pengurus Besar Strategi Perniagaan, Pengurus Besar Undang-undang, Martin Chen, Ketua Pegawai Korporat Zarina Halim dan Ketua Pegawai Eksekutif Johari Shukri Jamil.

Hektar REIT raih dua anugerah ESG 2022

KUALA LUMPUR: Hektar Asset Management Sdn Bhd, Pengurus Hektar Real Estate Investment Trust (Hektar REIT), memenangi dua anugerah di dalam Anugerah ESG The Edge Malaysia 2022 yang berlangsung baru-baru ini.

Dua anugerah itu adalah Anugerah Prestasi Paling Baik Sepanjang Tiga Tahun (untuk modal pasaran di bawah RM300 juta dan Anugerah Sektor Hartanah & REIT.

Anugerah itu bertujuan untuk mengiktiraf dan memberi penghormatan kepada syarikat Malaysia di atas komitmen mereka untuk membangun dan meningkatkan operasi perniagaan mereka mengikut prinsip Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG).

Ketua Pegawai Eksekutif Hektar REIT, Johari Shukri Jamil berkata, pihaknya berbesar hati menerima anugerah berprestij itu, bukti dan pengiktirafan terhadap usaha syarikat dalam memacu inisiatif kelestarian sejak memulakan fokus teras pada tiga tonggak E, S dan G di seluruh organisasi pada 2017.

"Komitmen kami terhadap prinsip ESG adalah jangka panjang, kerana kami menyedari bahawa kami semua mempunyai tanggungjawab terhadap pemegang kepentingan kami.

"Kami terus komited untuk memajukan lagi usaha kami dalam mengurus perkara kemampanan material dalam bidang pemuliharaan alam sekitar, termasuk pengurangan dan penyesuaian perubahan iklim, pengurusan air & sisa, dan mengurus penggunaan tenaga, termasuk menggabungkan tenaga boleh diperbaharui dalam campuran tenaga kami," katanya di sini hari ini.

Anugerah ESG Edge Malaysia 2022 terdiri daripada dua kategori - Anugerah Ekuiti dan Anugerah Dana.

Anugerah Ekuiti dianjurkan dengan kerjasama Bursa Malaysia dan FTSE Russell dan Anugerah Dana dengan kerjasama Suruhanjaya Sekuriti dan Morningstar.

Anugerah berkenaan bertujuan untuk mempromosikan penerimaan dan kepimpinan ESG di kalangan pemimpin industri dan profesional dengan mengiktiraf sumbangan dan kejayaan mereka.

Hektar REIT layak di bawah kategori Anugerah Ekuiti, di mana syarikat mesti disenaraikan di Bursa Malaysia dan menjadi konstituen indeks FTSE Bursa Malaysia EMAS pada Jun 2022.

Johari berkata, pihaknya akan terus menekan dan memastikan inisiatifnya selaras dengan tanggungjawab sosial korporat (CSR), amalan terbaik industri dan jangkaan pelabur.

Selama bertahun-tahun, Hektar REIT telah berganding bahu melalui banyak perkongsian dan kerjasama dengan organisasi tempatan dan antarabangsa, memberikan sokongan kepada NGO dan program amal untuk menyokong masyarakat yang kurang bernasib baik dan terpinggir selain memajukan dan memperkasakan wanita untuk meningkatkan kebebasan kewangan mereka untuk manfaat keluarga.

Katanya, syarikat menyedari keperluan untuk mendapatkan sumber yang bertanggungjawab dan bekerjasama rapat dengan pihak luar, seperti penyewa dan vendor, untuk mengurangkan jejak karbon merentasi rantaian nilai.

"Contohnya ialah Mesin Layan Diri Terbalik (RVM) yang diperkenalkan baru-baru ini untuk mengitar semula botol plastik dan tin di Subang Parade sebagai projek perintis untuk memainkan peranan kami dan memberi ganjaran kepada pelanggan setia kami dengan baucar untuk penebusan kerana komitmen berterusan mereka untuk menjadi sebahagian daripada masyarakat yang bertanggungjawab," katanya.

Pada penilaian FTSE Russell Jun 2022, Hektar REIT telah dinaik taraf daripada 3 bintang kepada penarafan ESG 4 bintang pada Indeks FTSE4Good Bursa Malaysia (F4GBMI).

Berdasarkan penilaian F4GBMI keputusan, Hektar REIT diilhamkan dan digalakkan untuk meneruskan usahanya untuk menambah baik inisiatif dalam ketiga-tiga bidang teras Alam Sekitar, Sosial & Tadbir Urus dan membenamkan prinsip teras ini ke dalam DNA perniagaannya.

Berita Harian X